Реклама / Ads
2| 5618 |28.02.2008 НОВИНИ

И шефът на ДАНС вече ще може да подслушва

.
Председателят на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) да може да разпорежда използването на специални разузнавателни средства реши Народното събрание.
 

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за специалните разузнавателни средства, внесени от правителството. Бяха направени още 13 изменения в закони, свързани с новата агенция, в която са НСС, Финансовото разузнаване и Военното контраразузнаване.

Досега разрешение за използването на СРС можеше да дава само министърът на вътрешните работи след санкция на съда. С промените за първи път право да разпорежда подслушвания получава неполитическо лице. В изключителни случаи за 24 часа председателят на ДАНС, както МВР шефа, ще може да разрешава използването на специални разузнавателни средства (СРС) преди санкцията на съдебната власт.

По време на обсъждането на поправките преди ден от опозицията изтъкнаха, че агенцията не разполага със самостоятелна техника за подслушване и председателят й Петко Сертов ще трябва да поиска разрешение от вътрешния министър  Румен Петков, дори ако се налага да подслушва самия него.

sertov.jpg Председателят на ДАНС ще участва в междуведомствения съвет и междуведомствената комисия, които издават лиценз за износ, внос и трансфер на оръжия, решиха още депутатите, като промениха Закона за експортния контрол на оръжия и изделия и технологии с двойна употреба. Шефът на агенцията ще бъде и постоянен член на Междуведомствения съвет по въпросите на ВПК и мобилизационната готовност на страната. Това пък реши днес правителството.

Правителството допълни състава на Съвета поради законовото изискване ДАНС да съгласува физическите лица, участващи в процеса на външнотърговска дейност с оръжие и изделия и технологии с възможна двойна употреба, както и да осъществява контролна дейност по изпълнението на закона.

Освен това с поправка в закона за Консултативния съвет за национална сигурност право да участва в него получава и председателят на агенцията. В съвета по защита на застрашени лица ще участва вече и зам.-председател на ДАНС, е записано в измененията на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. Заместник на Сертов ще се включи и в националната комисия за борба с трафика на хора. Това е записано в измененията в Закона за борба с трафика на хора по предложение на правителството.

Народните представители решиха също, че военнослужещите и служителите на Министерството на отбраната ще уведомяват писмено ДАНС за всяко задгранично пътуване, като приеха поправки в Закона за класифицираната информация.

Агенцията ще бъде уведомявана и ако бъде установено несъответствие между искането за регистрация на чужденци за пребиваване в у нас и вида на издадената виза, предвижда промяна в Закона за чужденците в България.

ДАНС заедно с Агенция "Митници" ще участва при осъществяването на оперативно-издирвателна дейност, предвиждат промени в Закона за митниците.

Следователите и прокурорите ще бъдат длъжни да уведомяват освен главния прокурор, но и председателя на ДАНС, когато образуват наказателни производства за финансиране на тероризма, е записано в поправките в Закона за мерките срещу финансирането на тероризма.

При изпълнение на функциите си във връзка с мерките срещу изпирането на пари органите на Министерството на финансите и на ДАНС ще си взаимодействат по ред, определен със съвместна инструкция на министъра на финансите и на председателя на агенцията. Това реши парламентът с приетите на първо четене изменения в Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Ръководителите на регионалните управления "Сигурност" да се заличат от кръга на лицата, задължени по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, да декларират имуществото, доходите и разходите си в страната и чужбина. Това беше записано в промените на съответния закон. Мотивите са, че ДАНС предвижда друга структура, която е различна от съществувалата такава на Национална служба "Сигурност" в рамките на МВР. Според депутатите това няма да създаде празноти в законодателството, тъй като в закона, уреждащ дейността на ДАНС, е посочено кои служители на агенцията имат задължение публично да декларират имуществото, доходите и разходите си.

В облагаемия доход на служителите на ДАНС няма да се включва стойността на порционните пари и обезщетенията , които са изплатени на основание на Закона за ДАНС. Това е записано в измененията на Закона за облагане на доходите на физическите лица.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството по предложение на министъра на отбраната, на министъра на вътрешните работи и на председателя на ДАНС да може да назначава специализирани експертни съвети по устройство на териториите, които разглеждат инвестиционните проекти за специалните обекти, свързани с отбраната и сигурността на страната. Това предвиждат промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4994 |26.01.2008 Армията се смалява до 36 000, шефът на Генщаба също е пътник . 4| 5305 |18.12.2007 Шефът на „Трамкар” Христоско Вретенаров гушнал над 1 милион лева . 8| 5705 |26.11.2007 Шефът на руските тайни служби Николай Патрушев тайно у нас . 6| 6136 |05.10.2007 Комисията „Кушлев" да се закрие, шефът й да се скрие, рече опозицията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads