Реклама / Ads
57| 17472 |24.09.2020 ГЛАСЪТ

Шпионският скандал: Властите в София докладват на Москва, а не в НАТО

.
Премиерът Борисов и посланик Макаров демонстрират топли чувства... Източник: БГНЕС
Чужди служби, най-вероятно американските, са предупредили българските власти, че руски дипломати шпионират без никакво притеснение в България. Посочени били имената на Сергей Николашин и Вадим Биков. Минали месеци, но българските служби и прокуратурата не предприели никакви действия по неутрализиране на двамата шпиони.
 

Последвал истински натиск от американска страна, за да предприемат нещо властите в София. Отново минало доста време, провели се нови разговори с партньорски служби, за да се реши прокуратурата да направи стъпка в посока изгонване на руските дипломати-разузнавачи.

 

Още по-притеснително е, че руските служби са узнали за „осветяването“ на техните служители и са оказали натиск върху кръгове в София, да не се изгонват служители на посолството на Русия.






Едва на 23 септември главният прокурор Иван Гешев уведомява външният министър Екатерина Захариева за скандала и, че двамата руснаци трябва да бъдат изгонени от страната. Гешев обаче е знаел от месеци за случая. Това буди сериозни въпроси и съмнения относно лоялността на българската прокуратура и ДАНС към НАТО, организация, в която България членува от 2004 г.  

 

Тайните служби на САЩ превърнаха България в епицентър на антируска кампания. В България и други страни от Източна Европа американците провеждат целенасочени действия за дискредитиране на руски дипломати, обвинявайки ги в шпионаж. Думите са на шефа на прес-службата на Руското външно разузнаване Сергей Иванов.

 

Получава се парадокс: Сергей Николашин и Вадим Биков се изгонват, защото работили срещу българските интереси във военната област от 2016 г. През февруари от посолството в София бяха изгонени други двама служители – те действали от 2018 г.

И четиримата, според българската прокуратура, проявявали особен интерес към българската армия и военната ни промишленост. За какво противодействие на българското контраразузнаване (служба Сигурност в ДАНС, там е и военното контраразузнаване) може да се говори, ако не са били наясно, че не двама а четирима служители ровят военните ни тайни?






Още по-странно и подозрително е, че до момента няма предприети никакви мерки спрямо агентите и информаторите на руските дипломати-шпиони. Запонати с проблема твърдят, че става дума за високопоставени политици и бизнесмени с апетити към определени предприятия от българската военна промишленост. Обвиненията срещу русофила Николай Малинов били опит да се излъжат партньорите от НАТО, че службите ни работят активно по руското направление. Всъщност целта е била да се прикрият истинските проводници на интереси на руски кръгове у нас. Същите хора се свързват с поръчката за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев, синът му Христо и производствения директор на едно от предприятията Валентин Тахчиев.

 

ДАНС оказа огромен натиск върху служителите, работили по договорите с Полша (за модернизация и ремонт на самолетите МиГ-29). Това е четвърти скандал с руски шпиони. Вероятно става дума за големи риби. Опитали са се да получат информация за превъоръжаването на българската армия. Това заяви по бТВ бившият военен министър Николай Ненчев по повод последния случай с изгонени руски дипломати. Той допуска, че разкритията са на чужди служби, а българските власти са се задействали след определен натиск. Моето убеждение е такова. И тези чужди служби са упражнили натиск върху службите и правителството. За пореден път това се случва. Този шпионски скандал е започнал от 2016 година, когато стартирах всички проекти за модернизирането на страната. В края на ноември подписах договора с Полша.

 

Два-три дни по-късно в МО се получи писмо от зам.-председателя от ДАНС, с което той поиска всичко. Защо е била тази активност от страна на ДАНС?! Това беше поредица от огромен натиск върху наши служители, работили върху договорите. А на мен ми бе повдигнато обвинение. Обвинението бе, че аз съм нарушил интересите на руската страна. Подозрително е, че делото бе ръководено от Пиронева, което днес е зам.-главен прокурор, - разказва Ненчев.






На 08.09.20 друг бивш военен министър – Бойко Ноев заявява в предаването „Студио Хъ“ на телевизия 7/8: Разследването за отравянето на Емилиян Гебрев стигна до поръчителите. Това е причината да бъде прекратено. Видя се ясно руската връзка и тогава стана много лошо. В този пакет влиза „Белене“, влиза и газовата тръба, там влиза и „Дунарит“, там влиза и случаят с Гебрев. Ръководството на ДАНС е пропито с руски агенти. Казвам го открито, защото аз чакам да ме повикат, но те няма да го направят, защото знаят, че аз знам.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 16211 |23.09.2020 На кого говори Борисов? И слуша ли го някой? . 88| 15041 |23.09.2020 Русофилска партия с дъх на ДАНС, Барселона и изпъден Решетников . 54| 12736 |22.09.2020 Зависими празнуват Независимостта. Малцина се мерят с орлите, но те са важни . 40| 21417 |20.09.2020 Къде ще се крият и къде не Борисов, Пеевски и Гешев от народната любов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads