Реклама / Ads
2| 3170 |12.10.2022 НОВИНИ

Ще върнем ли руснака Стоцки на Путин, за да убива украинците?

.
Александър Стоцки Източник: Снимка: Ирина Недева, БНР
Около 10 хиляди мобилизирани от Русия вече са в Украйна. Част от тях са стигнали и до фронта в Херсонска област. Това съобщи съветникът на украинската президентска администрация. Много руснаци напускат територията на страната си след обявяването на т.нар. частична мобилизация.
 

Александър Стоцки е 26–годишен руснак, който веднага след избухването на войната успява да пристигне в България. Включва се в протестите в подкрепа на Украйна, дори идва в студиото на „Хоризонт до обед“ с украинското знаме. Той не иска да убива украинци и не одобрява политиката на Кремъл. Но, изненадващо, през юли неговата молба за закрила е отхвърлена от Държавната агенцията за бежанците.Никой не знае какво ще стане с мен, обясни той пред БНР.

 

„Нямам друг вариант освен да обжалвам първоначалното решение на Агенцията. Този отказ е написан от човек, който сякаш живее в бункер и пълна изолация. В него се посочва, че в Русия вече 20 години има действаща демокрация и работещи демократични институции, както и честен съд. Това са мотиви, които нямат нищо общо с реалното положение на нещата“.

 

Александър Стоцки успява да си купи билет още след първите съобщения ,че нещо става в Украйна. „Това се оказа последният директен полет от Москва до София“.

 

Първото нещо, което прави в София, е провеждането на самостоятелен импровизиран протест пред посолството на Руската федерация.След това отива в един полицейски участък, където го питат дали е от Украйна.

 

„Когато разбраха, че съм руснак бяха удивени и не знаеха какво да правят“.

Препращат го в друг участък, където получава странния съвет да отиде в руското посолство.

 

„На моя московски адрес е получена повиквателна за военна служба, на която трябва да се отзова до 24 часа. Намирам се под заплахата, ако се върна там, да бъда подведен под съдебна отговорност за неизпълнението й“.

 

Българите ме посрещнаха отлично, казва Александър. „Чувствам се така, както би трябвало в една цивилизована европейска държава. Продължавам да вярвам, че ще получа справедливо решение“.

 

Няма никакво основание да се вярва на нещата, публикувани от руска страна по отношение на взрива на Кримския мост, смята Александър Стоцки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3402 |23.07.2022 Нинова: Асен Василев е обсъждан за премиер, във вторник ще обявим дали ще върнем мандата . 0| 3208 |27.06.2022 Президентът: Изправени сме пред политическа криза. ГЕРБ: Ще върнем втория мандат . 0| 2936 |19.06.2022 Войната, ден 116: Няма да дадем юга на никого, ще си върнем всичко и морето ще бъде украинско и безопасно, отсече Зеленски . 0| 3086 |25.05.2022 В „Честно казано с Люба Кулезич“: Как да превърнем писаните санкции в нещо повече от бутафорни пожелания?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads