Реклама / Ads
0| 4010 |11.09.2016 НОВИНИ

Синдикати: Ченгетата ни се „подготвят“ само с 6 патрона годишно

.
Българските полицаи са все по-слабо подготвени да стрелят в критични ситуации. За проблема сигнализират от синдикатите на МВР пред БТВ.
 

 По неофициална информация от МВР българските полицаи могат да изстрелват по 6 патрона годишно в подготовката си по стрелба. Това се отнася и за граничните полицаи, които сега са изправени пред една доста сложна обстановка.

 

Росен Христов е републикански шампион по стрелба с пистолет, 13-и в света. Инструктор е по стрелкова подготовка в целия свят, лицензиран от най-големите американски академии в тази сфера. Изстрелял е стотици хиляди патрона.

 

„За да мога просто да си поддържам нивото в момента, не да вървя напред, са ми необходими по 2000 изстрела на месец. За съжаление, полицаите в България имат норма 6 изстрела на година. Може да си направите извода”, коментира той. Такава е подготовката и на значителна част от граничните ни полицаи, твърдят и от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

 

Илия Хрисимов от синдикалната федерация на служителите в МВР даде пример с граничен полицейски участък Малко Търново, където за последните три години имат проведена една стрелба, като всеки един служител е гръмнал по 6 патрона. „Разчита се на късмет и виждаме до какво води един неподготвен човек на границата”, заяви той.

 

След завършване на Академията на МВР подготовката буквално спирала. Провеждала се проформа, разказват полицаи. „Колегите са претоварени с изпълнение на служебните си задължения. Дефакто нямат време за тази подготовка. Които са спортисти по душа, спортуват за своя сметка”, отбелязва Хрисимов.

 

„Винаги съм казвал, че добрият стрелец трябва да е уверен в уменията си. С 6 патрона на година така увереност се съмнявам да може да се постигне”, смята и Росен Христов.

 

Източници в МВР потвърдиха, че точно такъв е лимитът в част от дирекциите на МВР. Причината за това била липсата на средства за стрелкова подготовка на кадрите. Не стана ясно дали тази ситуация ще бъде променена. Всичко това се случва на фона на недоволство от страна на полицаите за бюджетни икономии, които застрашават живота и здравето им.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 10560 |12.07.2016 Само във Фрог: Хр. Бисеров ще става преподавател в Библиотекарския при ченгетата . 6| 8798 |20.06.2016 Само във Фрог: Връщат в МВР „топексперт” на #КОЙ, героят от Лясковец” става шеф на ченгетата в Пазарджик . 6| 5004 |08.06.2016 Фрог видя: Ченгетата на летището не проверяват коли и таксита, пият кафета . 2| 4163 |03.06.2016 Депутатите обсъждат намаляване на обезщетението на ченгетата при пенсиониране

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads