Реклама / Ads
59| 5883 |27.03.2012 НОВИНИ

Сините: Икономиката върви към пропаст

.
Ускорители ни тласкат към урвата и клатят общия вагон, констатират от НИС на СДС. те са на мнение, че ГЕРБ сами са си заложили капани. Щяло да има актуализация и ревизия в държавния бюджет за 2012 г.
 

Българската икономика се засилва все повече към пропастта, а ускорител на този процес е липсата на мерки, които да повишат доходите на българите, да облекчат административната тежест за малките и средните предприятия, пише в позиция до медиине от НИС на СДС. Растящата безработица и продължаващото нежелание на чуждестранните компании да инвестират в България са сериозни индикатори, които остават впечатлението, че пропастта вече съзерцава правителството на ГЕРБ.

Освен тези видими за цялото общество индикатори за безотговорната политика на правителството, се задават и други ускорители, които ни тласкат все повече към урвата и клатят общия вагон. Проблемът се крие в това, че ГЕРБ сами са си заложили капани.

 

Според приетия държавен бюджет за 2012 г. процентът на данъчните приходи към Брутния вътрешен продукт към момента се запазва, както е заложен при гласуването на закона. Така се изпълняват прогнозите за неданъчните приходи и за приходите от европейски средства. В същото време приходите от европейските средства създават илюзия за стабилност. Според последни данни очакваните данъчни приходи с 814 млн. лв. по-ниски от заложените. Това повишава дефицита в държавния бюджет от 1.092 млрд. лв. на 1.906 млрд. лв. или 2.4% от БВП.

Освен това към момента приходите от национални източници към БВП се запазват, както е заложено в закона за държавния бюджет. Съгласно Бюджет 2012 г. планираният БВП е 81,629 млрд. В националната програма за реформи правителството намалява тази прогноза с повече от 3 млрд. лв., което е означава, че дефицитът ще скочи двойно и растежът ще бъде много по-нисък от очакваното.

 

Според СДС всичко това изправя държавата пред няколко сериозни опасности. По-ниски приходи в бюджета до 940 млн. лв. спрямо заложените. Дефицитът ще достигне над 2 млрд. лв. или до опасни нива между 2.4% и 2.6% от БВП. Това ще наруши Закона за устройството на държавния бюджет, според който дефицитът по бюджета не може да надвишава 2% от БВП и ще доведе до неизпълнение на условията на фискалния борд.

 

Това ще наложи актуализация и ревизия в държавния бюджет за 2012 г. При влошената икономическа обстановка в региона и случващото се в Гърция, България ще влезе в списъка на рисковите държави. Този сценарий усилва и опасността страната да бъде принудена да подпише споразумение с Международния валутен фонд.

 

Ние от СДС призоваваме, управляващите от ГЕРБ да спрат да занимават българските граждани с вътрешните си проблеми, причинени от кадровия и политически потенциал, който явно е изчерпан. Нека сигналите, които изпращаме, се възприемат сериозно от правителството и финансовия министър Симеон Дянков, който трябва да предложи актуализация на държавния бюджет за 2012 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 5679 |20.03.2012 Сините: Борисов и Кунева, кажете си . 21| 8235 |02.01.2012 Икономисти прогнозират размяна на ядрени удари, войни и забавяне на икономиката . 4| 5671 |23.12.2011 2012 година: икономиката ще се забави . 9| 4518 |15.11.2011 Нулев растеж на икономиката отчете НСИ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads