Реклама / Ads
21| 6131 |23.11.2010 НОВИНИ

Сините: Новият закон "Кушлев" връща тоталитарни практики

.
Мартин Димитров
СДС изказа сериозни опасения относно новия закон "Кушлев", изказвайки дълбоки съмнение, че в него прозират опити да бъдат възстановени елементи на тоталитарните практики и репресивни текстове от времето на комунизма.
 

По думите на лидера на СДС Мартин Димитров този  закон няма да спомогне за отнемане на имущества, придобити от престъпна дейност, а ще отвори много опасни възможности за политически репресии спрямо правата, собствеността и законните интереси на българските граждани. 

От синята централа виждат в него опити да бъдат възстановяване на елементи на тоталитарни практики, които бяха отречени от обществото. Нормативният акт преписва и репресивни текстове от печално известния закон за собствеността на гражданите от времето на комунизма, включително и това кой доход е незаконен.

Според Димитров, законът възстановява и порочната практика за започване на разследване по доноси, тъй като това е един от начините да се сезира комисията Кушлев. Сините смятат, че в този му вид законът не е насочен срещу отнемане на престъпно придобитото имущество. Ако става въпрос за разследване на престъпност сме "за", но когато става въпрос за лов на вещици, доноси и селекция, сме категорично "против", заяви Мартин Димитров. На дневен ред е и приемането на второ четене на Закона за горите, в чиито текстове, според СДС, има отстъпление от позициите на ГЕРБ по време на предизборната кампания.

Депутатът Михаил Михайлов цитира думи на Бойко Борисов, който преди година е заявил, че българските гори ще бъдат бутикови и ще си останат такива. Нищо подобно не се случва в част от поправките към закона. В тях се казва, че част от държавните гори, защитени територии като Витоша, Пирин и Рила, да могат да се закупуват и да стават частни. В закона се предлага да се строят ски писти, вятърни централи и промишлени предприятия в горски масиви, допълни Михайлов. Допуска се също държавата да прехвърля отговорности при стопанисването на горския фонд на общини. Това, според СДС, е неприемливо и днес до 18 часа те ще внесат своите предложения в Народното събрание тези текстове да отпаднат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 7142 |23.11.2010 Анализатори: Комисията "Кушлев" е обречена на провал . 0| 4676 |23.11.2010 Няма да връщаме пари по ИСПА . 9| 5471 |22.11.2010 Експерти дискутират Закона за изборите . 2| 4510 |22.11.2010 Цачева: Не сме готови за цялостен закон за лобизма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads