Реклама / Ads
0| 3060 |16.06.2021 НОВИНИ

След протеста в Брестовица: Търсят европейски средства по проект за водоснабдяването

.
Източник: БГНЕС
”Проектът за водоснабдяване на Брестовица ще бъде преработен и към него ще се включи изграждане на канализация и пречиствателна станция, за да може да се кандидатства за финансиране с европейски средства”. Това каза Иван Иванов, председател на Управителния съвет на ”Български ВиК холдинг” след закрита за медиите среща при областния управител Ангел Стоев.
 

По-рано жители на населеното място протестираха пред сградата на областна администрация заради проблема с манган във водата. Проектът, включващ преасфалтиране на всички улици, е на стойност 31 милиона лева.

 

Надзорният съвет на ВиК холдинга е отказал финансиране именно заради наличието на асфалтиране, тъй като това не е типична дейност на водния оператор. Проектът отново ще бъде представен за одобрение, а частта за асфалтирането на улиците ще се решава по друг начин.

 

В случай че бъде отказано европейско финансиране, което е на 80% безвъзмездно, ВиК холдингът е готов да стане гарант пред търговска банка, от която ВиК Пловдив да вземе кредит, за да реализира проекта.

 

Ако е заем обаче, това ще е за сметка на цените на водата за потребителите. Иванов каза, че до края на септември ще има категорично решение как ще се финансира подмяната на водопровода и изграждането на канал и пречиствателна станция.

 

До тогава положението с водоснабдяването остава непроменено. "За съжаление, водата е каквато е. ВиК ще продължат да взимат проби", обобщи Иван Иванов от ВиК холдинга. Той добави, че е отправено запитване до КЕВР дали може да се направи търговска отстъпка за хората, които не получават вода. Отговор се очаква.

 

"Вецът над Брестовица, заради некачествено изпълнение, също създава предпоставка подпочвените води да се замърсят, сезирани са институциите и собственикът", каза още Иванов.

 

Междувременно хората от Брестовица се събират тази вечер и ще решават дали да продължат с протестните си действия. Те се заканиха, че ще заведат искове срещу ВиК за това, че са плащали водата на цените на питейната, а реално тя не е годна за пиене. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3518 |16.06.2021 След скандалите между МРРБ и ”Автомагистрали” вписват новото ръководство в търговския регистър . 6| 9715 |15.06.2021 Съпругата на майор Терзиев: Г-н Каракачанов, Вие сте точно толкова патриот, колкото цялото управление последните 10 години . 0| 2915 |15.06.2021 Родители отново на протест: Ще протестираме докато СО не осигури място и за последното неприето дете . 3| 3055 |15.06.2021 Заев идва в София. Надява се да се разбере с България при следващото правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads