Реклама / Ads
1| 3640 |26.08.2021 НОВИНИ

След скандал - бюджетът на Здравната каса мина на първо четене в НС

.
Не мина без скандал в парламента разглеждането на първо четене на проекта за актуализация на бюджета на Здравната каса. В крайна сметка след препирни той бе приет със 45 гласа "за" от общо 185. Само ГЕРБ не подкрепиха предложението, като гласуваха с 1 против и 39 въздържали се.
 

Днес депутатите най-сетне седнаха да разискват актуализацията на бюджета. Законопроектът вече бе разгледан от няколко комисии в 46-тото Народно събрание. Проектът за актуализация на бюджета на НЗОК предвижда допълнителни 134 млн. и 500 хил. лв. от здравноосигурителни приходи. По-голямата част от тях идват от здравноосигурителни вноски - 105 млн. лв.

 

Допълнителните средства в бюджета на НЗОК ще дойдат от увеличението на пенсиите, се разбира от законопроекта. За да се случи това, е необходимо първо да се вдигне минималният праг на пенсиите чрез промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, които да влязат в сила от 1 октомври.  Бюджетът на ДОО се разглежда в момента.

 

От ГЕРБ гласуваха против заради позицията на Българския лекарски съюз. От формацията заявиха, че винаги се съобразявали с експертните становища.

“Защо БЛС отказва да подкрепи така внесения законопроект? Ами много просто - българските лекари бяха излъгани, с българските лекари Министерството на здравеопазването се подигра по най-брутален начин, като за последните няколко месеца те не получаваха парите си по 1000 лв. за първа линия”, заяви бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов. 

 

“Има такъв народ” и ГЕРБ влязоха в спор “кой е по-, по-, най-виновен”. Според Трифоновите депутати Борисовата формация не се е справила с кризата и отново припомниха фрапиращите случаи на умиращи пред стълбите на лечебните заведения хора. Остриета от ГЕРБ пък обвиниха Трифонов в сеене на скептицизъм по отношение на COVID-19.

 

Приетият на първо четене законопроект за актуализация на бюджета на касата предвижда  увеличение на минималата пенсия за осигурителен стаж и възраст от 300 на 340 лв.(ръст от 13.3%), увеличение на размера на социалната пенсия за старост от 148,71 до 170 лв (ръст от 14,3%), увеличение на максималния размер на получаваните една или повече пенсии от 1440 до 1500 лв. (ръст от 4,2%). Също така се предвижда и нарастване от 1,2 до 1,35% на процента за всяка година осигурителен стаж по чл. 70, ал. 1 от КСО.

По този начин, с увеличаването на размера на минималният праг на пенсиите, нараства и размерът на приходите, които ще постъпят в държавната хазна.

 

120 млн. 465 хил. лв са предвидени за първична извънболнична медицинска помощ, специализирана извънболнична медицинска помощ (включително за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение), дентална помощ, медико-диагностична дейност, лекарствени продукти (медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение), медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ и здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ. Също така 14 млн. лв. от тези средства се предвиждат за ваксини срещу COVID-19 за здравноосигурените лица.

 

4 млн. и 35 хил. лв. са предвидени за резерв, а останалите 10 млн. лв. за административни дейности.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 20255 |26.08.2021 Георги Господинов: Нито революциите, нито изборите решават нещо. Следващият ден е важен . 1| 3534 |25.08.2021 Говорителят на ЦИК: Трябва да има поне 2 седмици между изборите, ако са последователни . 31| 13546 |25.08.2021 Тошко Йорданов: Няма разследване за кюлчета и Мата Хари. Гешев: Нямам контрол върху магистрати . 54| 28186 |24.08.2021 ИТН пред Фрог: След Ива Митева за премиер може да пробват и със Снежанка. Няма да преговаряме за кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads