Реклама / Ads
1| 2682 |22.12.2022 НОВИНИ

Служителите на ”Гранична полиция” честват професионалния си празник

.
Източник: личен архив
На 22 декември служителите на Главна дирекция „Гранична полиция“ честват своя професионален празник. На тази дата се навършват 135 години от обнародването на първия у нас Закон за пограничната стража.

В знак на почит в 10 часа ще бъдат положени венци пред Паметника на загиналите при изпълнение на служебния им дълг полицаи в градинката при църквата "Св. Седмочисленици“, съобщи БТА. 

 

След освобождението на България четите и местните караули са първите пазители на границите ни. Този начин на охрана съществува цяло десетилетие. Постепенно пехотни дружини поемат функциите на селските погранични стражи по границата на Княжество България с Румъния и Сърбия.

 

Охраната на границата с Турция се поема от специална конна жандармерия. През 1887 г. министър-председателят и министър на вътрешните дела на Княжество България Стефан Стамболов внася в Народното събрание законопроект за пограничната стража.

 

Законът е приет и на 22 декември 1887 г. е обнародван в “Държавен вестник”. С него охраната на държавните граници се възлага на министерството на вътрешните дела.


През 1900 г. е одобрен първият устав за пограничната служба, според който под охраната на граничната стража се поставя гранична зона, простираща се на 5 км навътре от сухопътната граница в територията на България.

 

По време на Балканските войни и последвалата Първа световна война граничарите са в първите редици  на сраженията. Те се сражават с висок дух и патриотизъм, проявяват истински героизъм в боевете. През 1920 г. министерският съвет взема решение за създаване на Морска и Речна жандармерийска служба. От 1937 г. е определено точното обозначаване на граничната линия с гранични пирамиди и гранична бразда.

 

През 1938 г. в граничната зона на дунавската и черноморската граница се включват териториалните води и брега със селата по бреговата линия. От 1946 г. структурата за охрана на границата се нарича Гранични войски.

 

През 1997 г. с приемането на Закона за министерството на вътрешните работи Главна дирекция “Гранична полиция” е обособена като специализирана полицейска служба за охрана на държавната граница и контрол за спазването на граничния режим.

 

През 2002 година приключва замяната на военнослужещите на наборна военна служба с професионални гранично-полицейски служители.  До 2007 г. в службата се извършва преструктуриране и се  въвежда принципът “Една граница – една структура за охрана”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2630 |21.12.2022 Служителите на Пощите излизат на протест. Ще спрат ли да дават пенсиите? . 0| 2637 |20.12.2022 Китайската технологичен гигант Xiaomi Corp съкращава 10% от служителите заради битката с Covid-19 в страната . 0| 2843 |02.12.2022 Започна стачката на служителите от Външно министерство . 5| 5417 |01.12.2022 Вдигат с 30% заплатите на служителите в МВнР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads