Реклама / Ads
0| 4095 |28.04.2016 НОВИНИ

Смилов: Има възможност за избори 2 в 1- парламентарни и президентските

.
Даниел Смилов
Неяснотите около приемането на Изборния кодекс продължават. За това има 2 обяснения и първото е, че вече имаме ясни данни за разпад на управленското мнозинство. Това каза политологът Даниел Смилов по БНР.
 

Според Смилов все още има възможност за избори 2 в 1 заедно с президентските. Промените в Изборния закон въвеждат задължителното гласуване, а това ще повиши избирателната активност, което е в интерес на големите партии.

 

Когато това се получи, очевидно имаме опит за подготовка, за препозициониране и за отиване или към нови избори, или към нов управленски формат. Правилният начин да бъде четено това, което се случва около Изборния кодекс, е, според мен, като опит на най-голямата партия ГЕРБ, да промени изборните правила, така че те да са в най-голяма степен удобни за нея при едни предсрочни парламентарни избори. Аз казвам, неслучайно парламентарни, защото, ако се замислим и ако се вгледаме в това, което става, повечето от важните дебати и повечето от променяните неща са всъщност свързани с парламентарни избори. Ако някой сериозно не мислеше за такива парламентарни избори, просто тази спешност, би останала необяснима.

 

Друг партиен проблем, който се решава с промените, е отпадането на преференцията или правенето ѝ по-трудно.

 

Повечето от противоречивите промени в изборното законодателство са били по идея на Патриотичния фронт, припомни Смилов, който коментира изтичането на стенограмата от срещата на Борисов с ръководствата на всички парламентарни групи, които имат отношение към управлението:

 

Според мен пак може да се търси тук известна изгода от страна на най-голямата партия ГЕРБ. Преместването на политическия дебат в страната по т. нар. „патриотична ос“ е изгодно от гледна точка на позиционирането на ГЕРБ на едни следващи избори. Защото, ако това стане основният център на политическия дебат, ГЕРБ би стоял добре. Той би стоял като европейска политическа алтернатива на радикални националисти. Обърнете внимание, че едно такова поставяне на нещата би дало възможност на ГЕРБ дори да направи стъпка, да се коалира с ДПС, защото той би имал аргумент: „За да спрем националисткия ексцес, би било добре да включим ДПС отново във властта“.

 

Ако 3 месеца преди изтичането на мандата на президента изпаднем в ситуация на предсрочни парламентарни избори, парламентът не може да бъде разпускан, припомни Смилов.

 

Ако националистите успеят да наложат темата за бурките и др. като основни в политическия дебат, можем да очакваме сериозно присъствие на назционалисти в един следващ парламент. Ако темата за борбата с корупцията се наложи,  това би дало по-добри стартови позиции на друг тип партии като части от Реформаторския блок.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4484 |27.04.2016 П. Симеонов: В политиката има ”мъртво вълнение”, мирише на избори . 0| 4292 |18.04.2016 Без местни коалиции на изборите, били ГМО . 0| 4315 |17.04.2016 Груевски иска изборите в Македония да са на 5 юни . 0| 4421 |14.04.2016 Ще гласуваме задължително на изборите, реши правната комисия в НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads