Реклама / Ads
2| 12250 |12.10.2022 НОВИНИ

Специален доклад: Американска фирма е доставила мрежови технологии на производител на руски ракети

.
Откакто Русия анексира Крим през 2014 г., на американските компании е забранено да работят с MMZ Avangard - държавна фирма, която произвежда ракети за едно от най-усъвършенстваните оръжия на Русия, системата за противовъздушна отбрана - С-400. Оказва се обаче, че въпреки опитите на САЩ да притъпят бизнеса на MMZ Avangard, публичната технологична компания Extreme Networks предоставя компютърно мрежово оборудване за офис системите й, показват имейли и други данни, видяни от агенция "Ройтерс".
 

В изявление пред медията от компанията казват, че оборудването "може да е било“ продадено на MMZ Avangard, чрез посредници, но от там посочват, че това се е случило без тяхно знание. От фирмата допълват, че са докладвали констатациите си за тези потенциални продажби на властите в САЩ. 


Украйна обвини Русия в разполагане на ракети, произведени от MMZ Avangard, срещу наземни цели. Украинските власти казаха, че ракетите MMZ Avangard са убили най-малко тридесет цивилни при ужасяваща атака край Запорожие миналия месец. Нито представители на Кремъл, нито MMZ Avangard отговориха на въпросите на агенция "Ройтерс" по темата. 


Между 2017 г. и 2021 г. MMZ Avangard се е сдобила с оборудване на Extreme на стойност над половин милион долара за своите ИТ системи, показват регистрите. Продуктите включват високоскоростни комутатори, основен градивен елемент на корпоративни ИТ мрежи и софтуер. Записите показват също, че сделките са преминали през привидно безобидна корпорация близо до Москва.


ова, че руска военна компания, идентифицирана като заплаха от Вашингтон, продължава да придобива компютърен хардуер на САЩ, е казус за това как западните страни може да са надценили способността си да задушат руската икономика със забрани за износ и търговски санкции. Това също така подчертава колко зависима е руската военна машина от високотехнологичното обарудване на САЩ. 


Компанията заяви, че е прекратила дейността си в Русия през март. Extreme, която търгува на борсата NASDAQ и е със седалище в Морисвил, Северна Каролина, спечели солидна репутация в Съединените щати и е официален партньор на Националната футболна лига.


Разследване на Reuters през август установи, че докато Съединените щати и съюзниците са забранили износа на високотехнологични продукти за Русия, за да се опитат да парализират нейната отбранителна индустрия, а много технологични компании обявиха, че са спрели износа за Русия, потокът от компютърни части със западни марки за руски клиенти не е спрял.


Министерството на търговията на САЩ, което администрира експортните ограничения, отказа да коментира.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2739 |01.10.2022 Алекси Кесяков: Полицаите, които съдействат на нарушителите, са на специален мониторинг . 20| 22230 |19.09.2022 Таен доклад: Путин разпоредил жестока атака срещу България . 0| 2622 |13.09.2022 Лавров получи американска виза за Общото събрание на ООН . 0| 4832 |13.08.2022 Американска историчка: Путин иска тотално господство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads