Реклама / Ads

0| 3218 |14.02.2019

Споразумението за Европейския орган по въпросите на труда – значим успех за групата на социалистите и демократите

.
Днес преговарящите от страна на Европейския парламент и Съвета постигнаха споразумение по предложението за създаване на Европейски орган по въпросите на труда (ЕОТ), чиято цел е да сложи край на трудовата експлоатация, да се справи с недекларирания труд в Европа и да гарантира справедливата мобилност на работниците в целия ЕС.

Докладчик в сянка  от страна на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент бе евродепутатът социалист Георги Пирински. Той заяви, че създаването на ЕОТ е значително постижение за социалистите, тъй като те от много години призовават към създаването на такъв орган. ЕОТ ще предоставя информация на гражданите относно техните права и задължение, ще гарантира стриктното спазване на трудовите права, ще противодейства на трудовата експлоатацията и ще се бори срещу формите на  съвременно трудово робство на европейско равнище. Пирински подчерта, че по време на преговорите, Групата на социалистите и демократите е успяла да включи в мандата на ЕОТ и борбата с така наречете фирми „пощенски кутии“. Компаниите, които се опитват да заобиколят  плащането  на подходящо  възнаграждение на своите служители или да нарушат трудовите им права чрез злонамерени  практики‚ ще бъдат обект на инспекции и ще им бъдат налагани глоби във връзка с извършените неправомерни действия. За постигането на тези цели ЕОТ ще насърчава сътрудничеството между компетентните национални органи на доброволна основа.

 

Включването на социалните партньори в управителния съвет на новия орган е също ключово постижение от гледна точка на социалистите. Това определено ще помогне на ЕОТ да оправдае големите очаквания и надежди, които са му възложили. Органът ще започне работа през 2019 г. и се очаква да достигне пълния си оперативен капацитет до 2024 г.

 

Гласуването на резултатите от триалозите в Комисията по заетост и социални въпроси на Европейския парламент е предвидено за 19 февруари 2019 г., като ще бъде последвано от гласуване на пленарно заседание през месец април 2019 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. BULATSA организира дни на отворени врати на 25 февруари, 7 И 29 март 0| 3449 |14.02.2019 . ВСС наказва Бойко Атанасов за думите, че Гешев е сключвал ”срамни споразумения” с организираната престъпност 1| 4584 |13.02.2019 . Генерал Уесли Кларк: С колегите ми от швейцарска организация помагаме в борбата с организираната престъпност 2| 3444 |13.02.2019 . Отбелязваме Европейския ден на телефон 112 1| 3320 |11.02.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ