Реклама / Ads
4| 4832 |12.12.2013 НОВИНИ

Стойнев: ЕК ще преговаря с Русия за "Южен поток"

.
Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев Източник: Булфото
Европейската комисия ще е водеща при преговорите с Русия за газопровода "Южен поток", съобщи министърът на енергетиката Драгомир Стойнев по време на посещение в Брюксел по покана на еврокомисаря за енергетика Гюнтер Йотингер. В нея участваха ресорните министри от всички страни от Европейския съюз, през които би преминавал Южен поток.
 

"Постигнахме това, което българската страна искаше", добави Стойнев, предаде БНР. Той отбеляза, че българската позиция е била подкрепена от Словения, Унгария и Австрия. „За нас това е изключително важен икономически проект, който ще създаде хиляди работни места в България и ще допринесе за икономическия растеж, няма да се откажем от него", добави министърът.

"Този проект ще се случи, въпросът е как. За да не сме в положение, в което всяка държава преговаря с Русия и сама постига резултати, трябва да имаме водещ комисар. Постигнахме достъп до тръбата за трета страна, не съм сигурен, че другите държави ще го постигнат", коментира още Стойнев.

По думите му предстои той и министрите на енергетиката от Италия, Гърция Унгария, Словения и Австрия, да изпратят официални писма до Йотингер, с което да му предоставят мандат за преговори с Москва. През последните три години и половина е загубено много време, този проект вече трябваше да започва работа, коментира Стойнев.

Той отбеляза, че на българска територия проектът ще следва изцяло българското законодателство, което е хармонизирано с европейското. Стойнев настоя за еднакво отношение към всички държави в ЕС в отговор на въпрос за разликите между "Северен поток", за който ЕК допусна временно изключение от общностните правила, и "Южен поток". Не трябва да има двойни стандарти, добави той.

Новината на Стойнев бе опровергана от журналиста Веселин Желев, който работи в Брюксел. Желев съобщи в блога си, че след като Стойнев рапортувал, че ЕК се съобразила с българското искане, министърът избегнал уточняващите въпроси с оправданието, че много бърза. След това говорителката на Йотингер не е потвърдила, че Еврокомисията е в състояние да поеме преговорите с Русия по "Южен поток".

Анонимен дипломат в Брюксел коментира пред Желев, че "комисията юридически не може да води тези преговори. Тя не е страна по двустранните споразумения на шестте държави с Русия".

По-рано този месец Европейската комисия съобщи, че междуправителствените споразумения с Русия не отговорят на европейското законодателство. Комисията настоява споразуменията да бъдат предоговорени.

Говорителят на еврокомисаря Йотингер поясни, че Брюксел няма да спира строителството и че ще направи окончателна оценка, когато газопроводът бъде изграден и пуснат в действие. Тогава биха били предприети наказателни процедури, ако не е спазен принципът за свободен достъп, ако цените за пренос на гориво не се определят от независим орган и ако производителят и доставчикът на гориво не са различни от собственика на газопровода.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 84802 |11.12.2013 Трета република в Русия поиска да се казва България . 19| 6489 |05.12.2013 Трайчо Трайков: Русия е знаела за изискванията на ЕК за „Южен поток” . 16| 5380 |02.12.2013 Киев е арена на сблъсъци между Европа и Русия, което е абсурдно . 17| 5632 |28.11.2013 Др. Стойнев: Мълча за "Белене"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads