Реклама / Ads
0| 3472 |14.09.2022 НОВИНИ

Страните от ЕС удължават санкциите срещу Русия

.
Източник: БГНЕС
Унгария днес се въздържа да блокира удължаването на санкциите на ЕС срещу Русия, след като миналата седмица постави под въпрос необходимостта от подновяването им, предадоха ДПА и БТА.
 

Официалната процедура за подновяване на санкциите за още шест месеца приключи навреме, съобщи за агенцията говорител на чешкото ротационно председателство на Съвета на ЕС.

 

Удължаването става факт, след като решението бъде публикувано в Официалния вестник на ЕС.

 

Санкциите се считат за временна мярка и трябва да бъдат подновявани периодично. Ако Унгария беше блокирала удължаването, наказателните мерки щяха да изтекат тази седмица. Санкциите бяха наложени поради продължаващата инвазия на Русия в Украйна. Те включват наказателни мерки срещу повече от 1200 души заради подкрепата им за руския президент Владимир Путин и неговата политика. Активите на засегнатите физически лица са замразени и им е забранено да пътуват до ЕС.

 

Според европейски дипломати Унгария е искала руските олигарси Алишер Усманов, Пьотр Авен и Виктор Рашников да бъдат извадени от санкционния списък.

 

По-рано днес стана ясно, че Европейската комисия ще замрази финансирането на страни членки на ЕС, които вредят на демокрацията, и нейната председателка Урсула фон дер Лайен посочи изрично корупцията като проблем, предаде Ройтерс.

 

„Трябва да се борим за нашите демокрации... Бих искала да се съсредоточа върху корупцията“, каза Фон дер Лайен, без да назове конкретна държава.

 

Очаква се обаче нейният екип да препоръча в неделя спирането на до 70 процента от кохезионните фондове на стойност 22,5 милиарда евро от бюджета на ЕС за 2021-27 г., предназначени за Унгария, твърдят служители на ЕС, цитирани Ройтерс. Нито един от тях не уточни сумата, за която става въпрос.

 

Унгарският форинт и държавни облигации поевтиняха днес заради новината. Европейският парламент разкритикува унгарския премиер Виктор Орбан за това, че години наред е погазвал правата на мигрантите, гейовете и жените, както и свободата на медиите, академичните среди и съдилищата, посочва Ройтерс.

 

Орбан отхвърля тези критики, но е подложен на натиск да осигури средства за закъсалата икономика на Унгария. Правителството в Будапеща обеща да създаде агенция за борба с корупцията и многократно заяви, че се надява на споразумение с Брюксел, отбелязва Ройтерс.

 

Всяко съкращаване на средства ще дойде в добавка към вече блокираните от Европейската комисия поради същите опасения за корупция около 6 милиарда евро, предвидени за Унгария от отделния икономически стимул за преодоляване на кризата от КОВИД-19.

 

Страните от ЕС ще разполагат с до три месеца, за да вземат решение по препоръката на ЕК чрез гласуване с мнозинство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2622 |14.09.2022 България пак на опашката - сред страните е с най-малка магистрална мрежа . 0| 2687 |07.09.2022 ”Газпром” иска от Китай рубли и юани за газа - отговор на евросанкциите . 0| 2682 |07.09.2022 Унгария иска ЕС да вдигне санкциите срещу някои руски олигарси . 0| 6920 |06.09.2022 Таен доклад за Кремъл: Санкциите действат, Русия я чакат 12% рецесия и технологичен срив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads