Реклама / Ads
7| 4613 |12.01.2024 НОВИНИ

Сунак е на необявено посещение в Киев, за да обяви нов пакет финансова помощ за Украйна

.
Британският министър-председател Риши Сунак Източник: БГНЕС
Британският министър-председател Риши Сунак е на необявено предварително посещение в Киев днес, за да се срещне с украинския държавен глава Володимир Зеленски и да обяви нов пакет от мерки в подкрепа на Украйна, включително увеличаване на военното финансиране за нейната война с Русия, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на канцеларията му.
 

Сунак трябва да обяви увеличение на военното финансиране в помощ на Украйна за следващата финансова година, което ще бъде в размер на 2,5 млрд. британски лири (3,2 млрд. долара), се посочва в изявлението.

 

Увеличението е с около 200 млн. британски лири (255 млн. долара) повече спрямо предходните две години, отбелязва ДПА.

 

Също такава сума ще бъде похарчена и за закупуване и производство на хиляди военни дронове, което според британското правителство е най-голямата доставка на дронове за Украйна от която и да е страна, като се очаква повечето от тях да бъдат произведени във Великобритания. Това ще помогне на Киев да се снабди с нови военни дронове, включително за наблюдение, както и такива с голям обсег и морски дронове, пише Ройтерс.





"Министерството на отбраната ще работи с международните партньори, за да увеличи значително броя на предоставените дронове за отбраната на Украйна", се казва в изявлението на британските власти.

 

Кабинетът на Сунак информира, че двете страни ще използват еднодневната му визита, за да подпишат и историческо споразумение между Великобритания и Украйна за сътрудничество в областта на сигурността, което е продължение на постигнатото от държавите от Г-7 споразумение за предоставяне на Украйна на двустранни гаранции за сигурност.





Британското правителство коментира, че споразумението "формализира редица мерки за подкрепа, които Великобритания е оказвала и ще продължи да оказва в областта на сигурността на Украйна, включително обмен на разузнавателна информация, мерки за киберсигурност, медицинско и военно обучение, както и сътрудничество в областта на отбранителната промишленост".

 

Сунак заяви, че Украйна се бори за принципите на свободата и демокрацията в продължение на две години. "Днес съм тук с едно послание: Великобритания също няма да се колебае", заяви Сунак. "Ще подкрепяме Украйна в нейните най-мрачни часове и в по-добрите времена, които предстоят", каза британският премиер.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4620 |12.01.2024 Искрен Митев, ПП-ДБ: България спазва стриктно поетите ангажименти пред Австрия . 4| 4553 |12.01.2024 Ротацията в сглобката: Денков ще мълчи до последно за евентуалните рокади в МС . 3| 4764 |12.01.2024 Тупикът в СОС изкарва на протест служителите в градския транспорт. Искат по-високи заплати, но няма приет бюджет . 4| 4701 |12.01.2024 FT: ЕС с още отстъпки, за да купи подкрепата на Орбан за помощта за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads