Реклама / Ads
3| 4622 |12.01.2024 НОВИНИ

Тупикът в СОС изкарва на протест служителите в градския транспорт. Искат по-високи заплати, но няма приет бюджет

.
Блокадата на Столичния общински съвет изкарва на протест служителите на градския транспорт. Те настояват за увеличение на заплатите, но все още нефункциониращия местен парламент не може да приеме бюджета на столицата за тази година и това пречи. Служителите са категорични - не могат да чакат политиците да се разберат. От там поставиха срок - до 1 март да има увеличение на заплатите.
 

30% увеличение на заплатите искат от столичния градски транспорт, каза пред Българското национално радио председателят на Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ Александър Шопов. 

 

Припомняме, че в средата на декември от КНСБ заплашиха с протести, въпреки че заплатите на работещите в столичния градски транспорт бяха увеличени на два пъти през 2023 г.. Първото увеличение бе е от 1 март със 150 лв. Второто - от 1 септември. В София искат по-високо заплащане в четирите общински дружества – “Столичен автотранспорт“, “Столичен електротранспорт“, “Метрополитен“ и Центъра за градска мобилност. Протестно шествие имаше на 18 декември миналата година.





Шопов заяви, че за да има бюджет на Столичната община, трябва да бъде избран председател на Столичния общински съвет.

 

 "Но хората не могат да чакат политиците да се разберат. Самите те трябва да са отговорни към гражданите на София и на останалите общини и естествено, да задвижат процеса, за да не блокират тези действия, които биха помогнали Бюджетът да бъде приет по-бърдо. 1 март най-късно трябва да има увеличение на заплатите. Хората очакват своите увеличения и напрежението в дружествата расте", коментира Шопов.

 

СОС обаче все още е без председател. На вчерашното заседание общинските съветници отново не избраха кой да оглави местния парламент, но този път до разглеждане на единствената точка в дневния ред дори не се стигна - Карлос Контрера от ВМРО предложи въпросът да бъде отложен за идната седмица, за да се даде шанс на консултациите, които вече са започнали между партиите в Столичния общински съвет. 

 

"Разговорите, които имахме, дават известна надежда, че в следващата седмица, с участието на кмета Терзиев, все пак може да се проведе стойностен диалог и да се намери решение", посочи Контрера.





Борис Бонев от ПП-ДБ-СС прогнозира, че ако и на 25 януари не бъде избран председател, най-вероятно ще се отиде на нови избори. Той поиска “писмена гаранция”, че доверието върви с ангажимент за реформи, одити на общински дружества и предприятия. 

 

"Когато става въпрос за нещата, които са добри за София, никога не сме отричали възможността да се работи и с ГЕРБ, и с "Възраждане", и с БСП, и с ИТН. Проблемът е, че София 18 години е била управлявана от една партия. Ние искаме да покажем недъзите, които откриваме. Кметът Терзиев показа ужасяващи неща с предприятието за преработка на боклука. Трудно ми е да си представя, че хората, които са били част от създаването на проблемите в тази система, сега да са част от решението им", посочи още Бонев.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4579 |12.01.2024 FT: ЕС с още отстъпки, за да купи подкрепата на Орбан за помощта за Украйна . 8| 4645 |12.01.2024 МВнР осъди лепнатия некролог на Хитлер върху Софийската синагога . 26| 6439 |12.01.2024 Денков се хлъзгал като сапун: Напрежение в НС заради разследване за офшорка, бежанците и Шенген . 2| 4509 |12.01.2024 Надежда Йорданова застана начело на Комисията по конституционни въпроси в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads