Реклама / Ads
0| 2711 |22.11.2023 НОВИНИ

Световните лидери приветстваха споразумението за временно спиране на огъня между Израел и Хамас

.
Източник: БГНЕС
Британският външен министър Дейвид Камерън приветства споразумението за четиридневно временно примирие между Израел и Хамас, определяйки го като ключова стъпка и призовавайки страните да изпълнят изцяло условията на сделката, съобщи Ройтерс.
 

"Това споразумение е ключова стъпка към облекчаване на страданията на семействата на заложниците и на хуманитарната криза в Газа", заяви Камерън и допълни: "Призовавам всички страни да осигурят пълното изпълнение на споразумението".

 

Франция изрази надежда, че френски граждани ще бъдат сред заложниците, които скоро ще бъдат освободени от Хамас в замяна на хуманитарна пауза в боевете, приета от Израел, коментира днес френската външна министърка Катрин Колона, цитирана от Франс прес.

 

"Надяваме се, че ще има (освободени) френски заложници", "надяваме се на това и работим по въпроса", посочи Колона пред радио "Франс Ентер", като подчерта, че остава предпазлива, защото "всяка от страните трябва да спази своята част от сделката". Министърката освен това похвали "работата на Катар", който е действал като посредник при сключването на споразумението между палестинската ислямистка групировка и Израел.

 

Германия приветства днес "напредъка", който "трябва да бъде използван за предоставяне на жизненоважна помощ на жителите" на Газа, след споразумението за хуманитарно примирие в анклава в замяна на освобождаването на заложници, отвлечени от Хамас.

 

"Обявеното освобождаване на първата група заложници е стъпка напред, макар че нищо на света няма да може да заличи страданията им. Хуманитарното примирие трябва да бъде използвано за доставка на жизненоважна помощ за хората в Газа", каза германската външна министърка Аналена Бербок.

 

Китай днес също приветства постигнатото с посредничеството на Катар споразумение за хуманитарно примирие в Газа в замяна на освобождаването на заложници, отвлечени в Израел от бойци на Хамас.

 

"Приветстваме споразумението за временно прекратяване на огъня между засегнатите страни", отбеляза пред журналисти говорителката на китайското външно министерство Мао Нин.

 

Китай се надява, че примирието "ще облекчи хуманитарната криза, ще допринесе за деескалация и намаляване на напрежението", каза още говорителката, като добави, че Пекин настоява за преустановяване на огъня още от началото на войната.

 

Йордания заяви днес, че се надява прекратяването на огъня в Газа да стане стъпка към прекратяването на войната и спиране на обстрела срещу палестинците и изселването им от тяхната земя.

 

В изявление, разпространено от държавни медии, йорданското външно министерство изрази надежда, че четиридневната пауза в боевете между Израел и Хамас ще позволи доставката на толкова необходимата хуманитарна помощ в обсадения анклав, пише Ройтерс.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3485 |22.11.2023 Добромир Живков, "Маркет Линкс": Очаквам в 12 без 1 да се разреши блокажът на СОС . 0| 2406 |22.11.2023 Стачка на таксиметровите шофьори в Гърция, трафикът е усложнен . 5| 2802 |22.11.2023 Убийството на Кенеди: 60 години по-късно конспирациите продължават . 7| 11836 |22.11.2023 Войната в Народния театър продължава на няколко фронта - от съда през изпълнителната власт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads