Реклама / Ads
6| 4754 |11.04.2023 НОВИНИ

Течът от Пентагона: И Сеул сред държавите, които обмислят пращането на оръжия за Украйна. Какво значи това?

.
Изтекли документи от Пентагона изглежда разкриват чувствителен разговор между високопоставени южнокорейски служители относно това дали да бъдат изпратени оръжия на Украйна, съобщават от Би Би Си. Британската обществена медия се е сдобила с документ, който предполага, че САЩ са шпионирали своя десетилетен съюзник в лицето на Сеул. Изтичането има потенциал да разстрои отношенията на Южна Корея както със САЩ, така и с Русия.
 

Южна Корея твърди, че разследва изтичането на информация, но настоява, че е невъзможно да се прихванат частни разговори в президентския офис. 


Вашингтон се бори да проследи източника на изтичането на информация, което според Пентагона представлява сериозен риск за националната сигурност. Документите се въртят свободно в социалните мрежи и показват плановете на САЩ и НАТО в Украйна. България също беше намесена в случая - американски медии съобщиха, че страната ни е изразила готовност да изпрати в Украйна своите изтребители МиГ-29 даром - нещо, което от министерството на отбраната отричат. Още с новината за теча на информация анализатори посочиха, че съдържанието на документите се различава от оригинала и е възможно да става дума за опит за дезинформация от страна на Кремъл. 


Не се изключва документите за секретния разговор в Южна Корея да цели точно това. 


Документът, видян от Би Би Си, изглежда показва, че Южна Корея е била раздвоена дали да продава боеприпаси, които биха могли да бъдат използвани от Украйна. Вашингтон натиска Сеул да въоръжи Киев, но досега Южна Корея се съпротивлява.


Миналата година Южна Корея се съгласи да продаде артилерийски снаряди на САЩ, за да попълни своите запаси, които бяха изчерпани от войната в Украйна. Като част от сделката Сеул настоя, че САЩ трябва да запазят снарядите за себе си, те не могат да бъдат отклонени към Киев. Изтеклият доклад показва, че правителството е загрижено за сделката и подозира, че САЩ наистина може да предадат артилерията на Украйна.


Той описва подробно чувствителен разговор на високо ниво от 1 март 2023 г. между двама от старшите съветници по националната сигурност на южнокорейския президент Юн Сук Йол. Съобщава се, че секретарят по външните работи на президента Юн И Мун-хуей е казал на тогавашния съветник по националната сигурност Ким Сунг-хан, че правителството се тревожи, че САЩ няма да бъдат крайния потребител на тези оръжия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2669 |11.04.2023 САЩ още не знаят дали е овладян течът на информация. Има ли риск на националната сигурност? . 2| 4570 |08.04.2023 Течът на тайни документи на САЩ за Украйна продължава . 0| 2994 |22.03.2023 Сеул: Северна Корея е изстреляла неустановен брой крилати ракети . 10| 8650 |17.03.2023 Ген. Райдър от Пентагона: Взехме мерки за защита на дрона, руснаците няма какво да извадят оттам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads