Реклама / Ads
2| 4608 |08.04.2023 НОВИНИ

Течът на тайни документи на САЩ за Украйна продължава

.
В интернет се появиха нови документи, за които се твърди, че съдържат военни тайни на САЩ, свързани с Украйна, Китай и Близкия изток, съобщават медии, цитирани от ДПА.
 

Над 100 класифицирани документа, публикувани в "Туитър" и на други места, съдържат сведения за състоянието на бойните действия в източния украински град Бахмут, например, съобщи в. "Ню Йорк таймс".


Секретни документи, съдържащи подробности за плановете на САЩ и НАТО да помогнат на Украйна да се подготви за пролетна офанзива срещу Русия, се появиха в социалните мрежи, съобщи New York Times. Пентагонът заяви, че в момента оценява съобщенията за пробив в сигурността.


Документите изглежда са на военните и разузнавателните служби на САЩ. Те са били публикувани също в чат приложението "Дискорд", пише в. "Уолстрийт джърнъл".


Министерството на отбраната разследва публикуваните в мрежата постове, съобщиха говорители на двете издания.


"Таймс" цитира анонимен високопоставен служител, който нарича изтичането на информация "кошмар за "Пет очи", имайки предвид партньорството за обмен на разузнавателна информация между САЩ, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Канада. Един от документите е с дата 23 февруари и с гриф "Секретно/NoForn", което означава, че не е за чужбина.


По данни на CNN документите съдържат информация по различни теми: за операциите на ЧВК Вагнер в Африка, предаването на смъртоносни оръжия от Израел на Украйна, разузнавателни данни за връзките на ОАЕ с Русия, безпокойството на Южна Корея заради боеприпасите, което САЩ дава на Украйна.


Освен информация за Украйна, новата партида документи съдържа и класифицирана информация, свързана с Китай, с военната ситуация в Индо-тихоокеанския регион, с Близкия изток и тероризма.


За втори път в рамките на дни Вашингтон и неговите съюзници получават изненадващ удар с подобни разкрития. В четвъртък "Таймс" съобщи, че в социални медии са били качени военни документи, отнасящи се за подготовката на Украйна за предстоящо пролетно контранастъпление и за състоянието на капацитета й за противовъздушна отбрана.


Източникът на документите остава неизвестен, не се знае също колко още класифицирана информация е изтекла, се казва в съобщенията в печата, съобщава още БТА.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 3384 |23.03.2023 Демерджиев за доклада на САЩ: Документите не казват нищо ново, но има едно неразбиране в тях . 2| 3115 |22.03.2023 Предлагат отпадане на хартиени документи, вписани в регистър . 3| 3073 |10.03.2023 Какво ядем? БАБХ откри голямо количество храна с изтекъл срок и без документи . 0| 3064 |23.02.2023 Иван Таков: Само частично беше възстановена справедливостта относно цените на превозните документи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads