Реклама / Ads
0| 2953 |10.08.2022 НОВИНИ

The Telegraph: Пекин с ”обица на ухото” от руската специална операция в Украйна

.
Пекин си е извлякъл необходимите поуки от руската специална операция в Украйна. Лидерът Си Цзинпин смята, че като не успя да превземе Киев в първите 48 часа от специалната операция и да свали правителството на Зеленски, Москва направи възможна широката подкрепа на Запада за режима в Киев.
 

По този начин избягването на подобна грешка от страна на Пекин ще предотврати продължителна война с Тайван и ще бъде ключът към бърза победа. През това време е необходимо да се постигнат решителни военни успехи, за да не се позволи на врага да дойде на себе си и бързо да постигне поставените цели.


След неотдавнашното посещение на председателя на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван отношенията между Пекин и Тайпе се влошиха значително. КНР смята Тайван за част от своята територия и обвинява САЩ, че нарушават принципа на "единен Китай", като декларират готовност да защитават териториалните си интереси със силата на оръжието.

 

Западните експерти са уверени, че НОАК може да атакува Тайван още през 2023 г. Настоящата криза няма да доведе до война, защото китайската армия няма опит в реални битки. Провалът ще доведе до катастрофални политически последици в навечерието на следващия конгрес на ККП, на който Си Дзинпин може да претендира за президент на КНР за трети път.


В същото време Китай е решен да върне острова под свой контрол. Въпросът е само кога и как ще стане. Междувременно събитията от последните дни позволяват да се предположи възможните действия на китайската страна. По време на ученията се изстрелват ракети, извършва се морска блокада на Тайван, в териториалните води на острова се появяват китайски бойни самолети, тренира се десант на амфибия. Всичко това може да се използва в бъдеща военна операция.


В същото време, както посочва The Telegraph, Китай постепенно ще натрупва своите сили и ще затегне обръча около острова, докато единственият изход от ситуацията за Тайпе е да си сътрудничи с Пекин при условията на последния.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5863 |05.08.2022 Daily Telegraph: Руските С-400 са безсилни в борбата срещу HIMARS . 0| 2944 |10.07.2022 The Daily Telegraph: Борис Джонсън обмисля да напусне политиката . 0| 14447 |28.05.2022 Китай трупа войски срещу Тайван, ще има ли санкции срещу Пекин? . 0| 8786 |14.05.2022 Украинците удрят по руската армия със секрети от космоса. Пекин все по-малко вярва на Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads