Реклама / Ads
3| 2710 |04.04.2023 НОВИНИ

Тома Белев: Дюните на ”Каваците” изненадващо се превърнаха в земеделска земя. Можем да им кажем ”довиждане”

.
Източник: личен архив
Може да кажем "довиждане" на дюните в местност "Каваците". За това алармира Тома Белев, бивш заместник-министър на околната среда и водите. Той е и представител на коалиция „За да остане природа в България“.

Дюните на "Каваците" изненадващо се превърнаха в земеделска земя. Агенцията по кадастър в Бургас е променила статута им. Това ще бъде отразено в специализирана карта, посочи Белев.

 

"Специализираната карта е инструмент, който определя дюните, плажовете, съоръженията за предпазване на морския бряг и всички човешки и природни обекти, които трябва да се пазят"


Това е първото изготвяне на такава карта, обясни той. 

 

"Започва след изменения в Наредбата от 2020 година. През 2021 г. МОСВ наема специалисти, които отиват на място през ноември и картират две съвсем малки дюни. В началото на 2022 г. минава комисия, на която Институтът по океанология прави обструкция по отношение на обхвата на дюните. Тогава комисията взима решение, че трябва да се прекартират. МОСВ се обръща към БАН.

 

През юни м.г. се определят границите на дюните, които са доста близки до това, което е картирал Институтът по океанология. По неясни причини, някой не е доволен. МОСВ наема нови експерти, които намаляват площта почти до първоначалната. Откриват само три дюни". 

 

Бившият заместник-министър посочи, че има стандарти, които не позволяват през октомври, когато повечето растения ги няма на дюните, те да се картират. 

 

"Тази карта ще бъде одобрена със заповед на изпълнителния директор на Агенцията по кадастър. После ще бъде публикувана и ако никой не я оспори, ще влезе в сила и ще започне да се строи. Ако дюните бяха картирани в пълната си цялост, там нямаше да може да се строи. Собствениците щяха да бъдат компенсирани финансово. Но това няма да се случи".

 

Има и друго решение, от което министърът на околната среда и водите може да се възползва, посочи Белев. 

 

"Това е издаване на принудителна административна мярка върху тази процедура, доколкото тя нарушава закона. Министърът на регионалното развитие също може да защити закона. Не бива да се допусне да излезе административен акт с толкова много нарушения. Но аз се съмнявам, че двамата министри ще реагират на този случай".


Тома Белев не може да си обясни как МОСВ два пъти за една година финансира картиране на дюните.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3161 |30.03.2023 Част от дюните на плаж Каваци край Созопол са изчезнали . 6| 3697 |13.03.2023 Си Дзинпин: Ще превърнем армията на Китай във Велика стоманена стена . 0| 2788 |10.03.2023 БНБ: В еврозоната всички сметки автоматично ще се превалутирт в евро . 2| 2646 |28.02.2023 До момента - 45 арестувани в акцията срещу автомафията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads