Реклама / Ads
15| 5392 |02.02.2015 НОВИНИ

Б. Цеков: И във френското правосъдие има "гнили ябълки"

.
Борислав Цеков
„Цялата истерия около избора на председател на ВКС е плод на частни и външни интереси, които искат да овладеят позиции в съдебната власт“. Това заяви Борислав Цеков от Института за модерна политика в предаването „Още от деня“ на телевизия NEWS 7.
 

„Висшият съдебен съвет устоя на безпрецедентно груб корпоративно-политически натиск от олигарха Иво Прокопиев, неговите корпоративни медии и сайтове, марионетни НПО и политици. Да не говорим, че тези НПО-та действат като представители на чужди интереси, с изключение на организацията на Мишо Екимджиев, който е вън от тези обвързаности. Те са получили повече от 2 милиона лева от „Америка за България“ – тоест от чужда държава уж за подкрепа на съдебната реформа, а те лобират за конкретни кандидати и сега, и преди за ВСС и за главен прокурор.

 

„Не ми говорете за френския посланик! Това е пълно безобразие. Ако в България им сто или десет „гнили ябълки“ в съдебната власт, пропорционално на населението има подобен брой „гнили ябълки“ във френското правосъдие. Да ходи да си го оправя него френския посланик. Казвам това като български юрист и не приемам чужди дипломати да се държат тук като генерал-губернатори, защото нито имат това ниво, нито пък са хората, които ще дават акъл на България. Още повече, че Франция в никакъв случай не е образец на добрата съдебна система и демокрацията – една държава, която само преди няколко десетилетия изби 1 милион души в Алжир. Казал бил френския посланик! Ние да не сме бананова република. Хайде да се държим достойно като политици, като академична общност, като магистратска общност, неправителствени организации и експерти – ние не сме бананова република. Стига отвън са ни диктували кой да бъде избиран и тука като луди калинки тичат 5-6 марионетни групички, които оревават орталъка, а в момента, в който им дръпнат шалтера, спират и започват да пеят друга песен. Стига вече! Хайде да се държим достойно като българи и европейци, които искат суверенно да вземат ключовите решения. Съобразяваме се с партньорите, приемаме всичко най-добро. Но в крайна сметка решенията трябва да са наши. Не трябва да се вземат нито във Вашингтон, нито в Брюксел, нито в Москва – а тук, в София, включително и за съдебната власт!“

 

Цеков обясни, че от конституционна гледна точка президентът има право на преценка дали да издаде указ за назначаване на Лозан Панов за председател на ВКС. „Това е негово дискреционно право. Ако върне кандидатурата, тогава ВСС би могъл да я гласува повторно и това президентът вече ще действа в обвързана компетентност и ще е длъжен да издаде указ за назначаване. „Добре е да има публични консултации, винаги съм подкрепял това. Но зависи дали тези консултации ще се с широк кръг или ще се капсулират само удобните експерти и НПО, които посочих“, изтъкна Борислав Цеков.

 

Според него изборът на Лозан Панов е напълно легитимен и прозрачен, а аргументите, с които групата свързани НПО-та и медии около олигарха Прокопиев се опитват да го оспорват, са несъстоятелни. „Изборът, казва тази групировка, бил „предрешен“. Ами естествено, че когато има фаворит, за когото се знае, че има по-голяма подкрепа, изборът е очакван. Това, че има фаворит, не означава, че изборът е бил нечестен. Никой не е изтъкнал някакви сериозни аргументи срещу професионалната репутация и подготовка на г-н Панов, както и на другата кандидатка“, подчерна Цеков.

 

Той изтъкна, че докладът на Европейската комисия е обективен и справедлив. „От него звуче даже отегчение, че България не е способна да постига съгласие между различните партии и среди в обществото за хода на съдебната реформа. Докладът не е нито похвала за кабинета на четворната коалиция, нито комплимент за опозицията“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4289 |13.01.2015 Б. Цеков: Позицията на Лукарски за ТТИП е слугинаж . 2| 4471 |08.01.2015 Министърът на правосъдието: В СГС цари пълен хаос . 0| 4712 |07.01.2015 Цветя пред френското посолство в София . 8| 5287 |04.01.2015 Интерпол дири 63-ма духнали от българското правосъдие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads