Реклама / Ads
9| 5324 |15.05.2011 НОВИНИ

Цв. Томов: Смятам, че Борисов ще се кандидатира за президент

.
Цветозар Томов
Електронното гласуване няма как да не се наложи в близко бъдеще. Принципът за уседналостта е антидемократичен, може хората да са живели и месец, но това изискване е направено, за да попречи на изборния туризъм. Двама партийни лидери са спечелили битката за президенстския пост, но не се върнаха като лидери на партията.
 

Изборният кодекс е направен съзнателно така, че ще създаде проблеми наесен. Липсват усилия от страна на управляващите да се изчистят избирателните списъци от около 1 млн фантоми, каза социолог Цв. Томов в предаването Отпечатъци по бТВ.

Организацията, мотивацията за местните избори е голяма. Изборният кодекс едва ли има възможност да се бори с лошите практики, с контролирания вот, посочи политологът Румяна Коларова.

Коментирайки въпроса за уседналостта Коларова поясни, че контролът върху броенето на гласовете е най-важен.
Изискването за уседналост обаче не е панацея, каза Томов. Принципът за уседналостта е антидемократичен, може хората да са живели и месец, но това изискване е направено, за да попречи на изборния туризъм. Тези дни ще се приеме закон за гражданската регистрация, да не могат да бъдат регистрирани маси хора на един адрес.

Според Коларова Конституционният съд се позовава на Венецианската комисия, а не на конституцията. КС действа като политически субект, а не като съд, който коментира определен казус. Затова не съм щастлива от споменаването на Венецианската комисия.

Електронното гласуване няма как да не се наложи в близко бъдеще. Ще се увеличи гласуването от страна на младите и от страна на хората, които живеят в чужбина. Трябва да се стремим да го въведем непременно, препоръча Томов. Струва ми се, че политиците се страхуват от електронното гласуване, защото смятат, че то може да се манипулира. Но не зная дали има готовност в страната да се въведе електронното гласуване.

Електронното гласуване изисква гаранции, че няма да се злоупотреби с него. То ще се използва от най-активните и информирани хора, посочи Коларова. Има разпоредби на закона, които гарантират политически свободи.

Премиерът Борисов призова за лидерска битка през седмицата. Понякога президентските избори могат по елегантен начин да сменят лидера на определена партия, каза Коларова и посочи за пример избора за президент на Г. Първанов. Всеки партиен лидер, който постави кандидатурата си и спечели, просто ще бъде сменен от партиен лидер.

Двама партийни лидери са спечелили битката за президенстския пост, но не се върнаха като лидери на партията, посочи Томов и препоръча да се ограничи политическото насилие по време на изборите. Колкото по-ожесточена е борбата, толкова е по-силова тя. Смятам, че Борисов ще се кандидатира за президент. Кампанията му ще бъде изградена върху овладяването на президентската институция, за да могат да реорганизират съдебната система в борбата й срещу престъпността. Това ще означава сливане на властите в ръцете на един човек. 

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5362 |14.05.2011 С. Станишев: Кандидатурата на Борисов за президент ще бъде бягство . 32| 5990 |11.05.2011 Борисов: Не искаме категорично подкрепата на Доган . 10| 5494 |11.05.2011 Бойко Борисов бламира здравния министър . 48| 5603 |10.05.2011 ДПС: Борисов да каже кой е кандидатът на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads