Реклама / Ads
38| 5051 |25.02.2014 НОВИНИ

Цветанов към БСП: Няма нещо, което да ме прави зависим

.
Количествата наркотик, които бяха задържани в управлението на ГЕРБ, са в пъти повече от количествата, които задържат сегашните управляващи. Това каза заместик-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов на извънредна пресконференция.
 

Като бивш министър на вътрешните работи искам само да обясня на господата Мерджанов и Станишев, че количествата, които бяха задържани в управлението на ГЕРБ, са в пъти повече от количеството, което могат да задържат сегашните управляващи, или управляващите от Тройната коалиция. Мисля, че трябва да се съобразим с данните и цифрите, които имаме към 2012 година, и данните и цифрите, които имаме към 2013 година. Ще дам само данните през 2012 година. „През месец януари, в съвместна операция между България, Швеция Европол, Чехия, ДЕА, са задържани 1200 кг кокаин, операция „Феникс”. Мога да припомня операцията с испанските и британските служби, и американските по задържането на 3 тона кокаин, които бяха в испански териториални води. Това се случи през август, а 20 дни по-късно бяха задържани още 500 килограма кокаин на две яхти – също бяха с екипажи от България и знаете за собствеността на тези яхти, които се водеха на български граждани, които работеха и живееха във Великобритания.

Също така искам да припомня за количествата наркотик, които бяха задържани в комбайна, който беше от Аржентина, който беше задържан в Русе и беше с дестинация Западна Европа - 67 килограма кокаин на територията на страната. Искам да припомня и за 16 тона хашиш, задържани на 5 юли 2012 година, операция проведена с българските и американските служби, като дестинациите бяха Холандия и Белгия. Казваме това, защото днешните внушения, които се правят с политически акцент на някаква макар и малка оперативна информация, която пускат в публичното пространство, мога да кажа, че никога по никакъв повод никой не е бил толериран и прикриван. За добрите операции през последните 4 години, април месец 2012 година беше открит 85-ият офис на ДЕА за добрата работа и доверието, което бяхме изградили.

Днес, когато управляващите се чудят как да напишат тези опорни точки, за да направят тези политически внушения, първо, за да ударят Йорданка Фандъкова, да ударят ГЕРБ и разбира се нашия председател, когото искат да пришият, под една или друга форма, в някаква интерпретация на някакви информации, които искат да пуснат в публичното пространство", каза още Цветанов. Не искам да отговаряме на политически спекулации на хора, които се чудят как да влязат в новата предизборна кампания за евровота, заяви Цветанов. „Понеже сценарият с бюлетините от Костинброд няма как да се повтори отново, трябва да намерим подходящата тема, която да държим във въздуха, във връзка с предстоящата кампания. ГЕРБ няма да участва в този сценарий.

Оценките, които е получила България за добрата си работа, в управлението на ГЕРБ, и за борбата срещу тежката организирана престъпност, говори и самият факт за операция „Кокаинови крале”, където всеки един може да прочете интервюто на Джорджино, който беше разследващият прокурор по това дело, където каза, че поради изтичане на информация, 2008 година, само да припомня, че през 2008 година не е управлявала ГЕРБ, операцията е била прекратена, а информацията е била изтекла от българските власти. Ето това е прикриване или толериране на определен канал, който да не бъде разкрит. Тази операция беше направена успешно през 2012 година, когато беше проведена заедно с италианските колеги, с Европол и с ДЕА”, обясни Цветанов.

„Има компетентни органи, които трябва да си свършат работата. Има ли задържани лица по тази операция, които да са с постоянна мярка, има ли доказателства, които да подкрепят твърденията на Мерджанов и на Станишев? Това количество, което е задържано, този камион, кой отбор от Дакар е подкрепял, и каква националност са всички, които са задържани в тази операция. В момента говорим за задържани количества и, евентуално задържани чужди граждани на територията на ЕС”, каза още Цветанов.

Получил съм тази справка и в момента правя проверка, защото искам да видя дали на всички тези дати, аз съм бил в България, каза заместник-председателят на ГЕРБ в отговор на въпрос, получил ли е справката за срещите с Делян Пеевски. „Това, което мога да кажа, е, че нямам абсолютно никакви притеснения, и няма абсолютно нищо, което да ме държи в някаква зависимост. Ако бях зависим човек, може би щях или да напусна партията, или да бъда принуден да напусна политиката. Мога да ви уверя, че всичко, което съм правил, съм го правил в интерес на държавата и всяка една среща, която съм правил, съм я правил по начин, по който да не бъда зависим и да не поемам ангажименти, които не са в интерес на държавата”, заяви Цветанов.

„Само преди 2 дни, четох за фирми в Австрия, които са свързани с Евелин Банев – Брендо и с Моника Станишева. Това излезе в някои от електронните сайтове. Може ли да обвиним Сергей Станишев, че е контрабандист или трафикант на наркотици? Винаги, когато е имало и най-малки съмнения, винаги се е проверявало абсолютно всичко, свързано с подобни операции, особено когато те са и с трансгранично значение”, заяви Цветанов. „Недейте да смятате, че ще сложим като заложник държавата си, за да прикрием, когото и да било. Това са поредните внушения, които могат да правят от БСП и за първи път в Министерството на вътрешните работи се пишат опорните точки на една партийна централа. Когато имаше обвинения за това, че съм бил заместник-председател на партията и съм управлявал Министерството на вътрешните работи, аз съм носил много по-голяма отговорност, защото ежедневно съм се срещал със свои избиратели и с тези, които са подкрепяли управлението на ГЕРБ. Също така сме искали действително да променим държавата си към по-добро. С това, което сега се случва, отдалечихме държавата си от европейската перспектива”, каза още Цветанов.

Не е редно смесването на оперативна информация с политически внушения, каза Веселин Вучков на извънредната пресконференция на ПП ГЕРБ. „Ние не можем да застанем в защита, на когото и да било, защото не познаваме фактите и доказателствата по конкретните разследвания. Трябва много ясно да се прави разграничение между криминалната, или наказателно–процесуалната част, включително на този случай, и политическите внушения, които някои политици или представители на изпълнителната власт, включително на професионалното ръководство на МВР, се опитват да отправят към политически опоненти”, заяви Вучков. „Ако има сигурни доказателства и факти за вината на определено лице – те трябва да водят до задържане. Доколкото ни е известно, това не е направено. Смесването на оперативна информация с политически изводи, според нас, е изключително некоректно. Нещо повече – това би могло да обрече на бъдещ неуспех конкретно наказателно дело. Противопоставяме се на подобни инсинуации”, каза още Вучков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5520 |25.02.2014 Запалиха две коли пред хотeл на кумеца на Цветанов . 71| 6951 |25.02.2014 Социолози: Ако ГЕРБ иска да управлява, Бойко да махне Цветанов . 10| 5732 |24.02.2014 Ангел Найденов: Няма нарушения при строежа на оградата по границата с Турция . 16| 6595 |24.02.2014 Румяна Ченалова: Цветанов не ми е оказвал натиск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads