Реклама / Ads
0| 5331 |20.12.2023 НОВИНИ

Учители останаха без увеличение на заплатите

.
В клас
Без увеличение на заплатите от 1 януари тази година са останали 4069 души педагогически специалисти, които са с прекратени трудови правоотношения за периода от 1 януари 2023 г. до 10 август 2023 г. От тях 1303-има са с прекратени договори заради придобито право на пенсия.
 

Това съобщава министърът на образованието проф. Галин Цоков на депутатски въпрос, относно проблема, който възникна с пенсионирани учители, които въпреки че са работили, не получиха обещаното увеличение на заплатата със задна дата.

 

Министърът напомня, че със Закона за държавния бюджет за 2023 г. е заложено 15% увеличение на заплатите на учителите, считано от 1 януари 2023 г., както и на заплатите на непедагогическия персонал. Тъй като законът за бюджета беше приет със закъснение, а увеличението на възнагражденията е от началото на годината, възникнаха въпроси, свързани с прекратените договори до момента на определяне и договаряне на новите работни заплати, признава Цоков.


Той допълва, че беше сключен Анекс на 10 август тази година към Колективния трудов договор в системата на образованието, който предвижда увеличение на заплатите със задна дата от 1 януари.


По думите му обаче наличието на действащ трудов договор е абсолютна предпоставка за получаване на предвиденото увеличение на заплатите, тъй като от една страна заплатата се определя с индивидуалния договор, а от друга трудовото правоотношение определя кръга от служители, на които им се полага увеличение.


Следователно, ако трудовият договор е прекратен, независимо на какво основание, то съответният служител не попада в този кръг, в Колективния трудов договор и съответно в анекса към него. Затова според министъра няма дискриминация спрямо учителите, които не получиха увеличение заради прекратени трудови договори.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3588 |20.12.2023 Кирил Петков: 33 години общественият договор не носеше чувство за справедливост. Днес той се смени . 1| 3711 |20.12.2023 Какво да правим с останалите дни отпуск и какви са правата ни? . 5| 3551 |20.12.2023 Христо Иванов: Сега е истинското начало на съдебната реформа . 2| 3582 |20.12.2023 Иван Брегов: Политиката отказа да пусне прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads