Реклама / Ads
0| 4319 |12.07.2022 НОВИНИ

Украйна с остра реакция за решението на Канада да върне на Германия турбини за „Северен поток“

.
Володимир Зеленски Източник: БГНЕС
Взривове отекнаха тази нощ в южния украински град Николаев. Украйна реагира остро на решението на Канада да върне на Германия ремонтирани турбини за газопровода „Северен поток“.
 

Кметът на Николаев Александър Сенкевич информира за взривовете в Телеграм и призова жителите да не напускат убежищата. От руска страна се съобщава за украински атаки в района на Запорожката АЕЦ и Каховската ВЕЦ в Херсонска област. Украински ракети са поразили складове с минерални торове в Нова Каховка, като според местната проруска администрация при ударите има загинали и ранени. От украинска страна бе заявено, че е бил унищожен склад с боеприпаси в града. Междувременно жертвите на руския ракетен удар в събота вечерта в Часов Яр, Донецка област, достигнаха 33.

 

Властите в Киев са извикали канадския посланик в Украйна заради решението на Отава да върне на Германия ремонтирани турбина за газопровода „Северен поток“. Президентът Володимир Зеленски заяви, че подобен ход ще бъде оценен от Русия като проява на слабост.

 

„След това може да не се съмняваме, че Русия ще пробва не просто максимално да ограничи, а всъщност напълно да прекрати доставките на газ в Европа в най-острия момент. Именно за това трябва да се готвим, тъй като всяка отстъпка в такива условия се възприема от руското ръководство като стимул за по-нататъшен, по-силен натиск. Русия никога не е играла по правилата в енергетиката и няма да го направи сега, ако не види сила“.

 

Украинските власти осъдиха остро указа на руския президент Владимир Путин, с който се улеснява натурализирането на граждани на всички региони в Украйна.

 

Председателят на Военния комитет на Европейския съюз генерал Роберт Бригер не изключи възможността във войната в Украйна да бъдат замесени и други европейски страни в отговор на въпрос на българския евродепутат Елена Йончева за вероятността в конфликта да се окажат замесени балтийските страни, Полша, България и Румъния.

 

Четвъртата среща на Контактната група за отбраната на Украйна във формата „Рамщайн“ ще се проведе онлайн на 20 юли, съобщиха от Вашингтон.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3425 |11.07.2022 Министерството на Нинова пак натърти: България не е изпращала оръжие за Украйна . 0| 4047 |11.07.2022 Американските ракетни системи HIMARS променят хода на войната в Украйна . 0| 3196 |11.07.2022 The Times: Украйна трупа милионна армия, за да си върне окупираните от Русия южни територии . 0| 3744 |11.07.2022 Войната в Украйна, ден 138: Руски обстрели на Харков, Кривой Рог, Николаев и Донецк

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads