Реклама / Ads
6| 3424 |23.12.2022 НОВИНИ

ЕС с ултиматум към Унгария. Спря 22 млрд. евро от кохезионните фондове

.
Европейската комисия обяви, че ще задържи всичките 22 млрд. евро от кохезионните фондове на ЕС за Унгария, докато правителството на страната не изпълни условията, които са свързани с независимостта на съдебната власт, академичните свободи, правата на ЛГБТ обществото и системата за убежище, съобщават световните агенции.
 

Институциите на Европейския съюз (ЕС) вече решиха на 12-ти декември да замразят 6.3 милрд. евро от средствата, докато правителството на Виктор Орбан не изпълни още по-строг набор от 17 условия, които също свързани със съдебната система и справянето с корупцията на високите етажи.

 

Сумата от 22 млрд. евро се предоставя от кохезионните фондове на Европейския съюз, които Унгария трябва да получи от дългосрочния бюджет на ЕС в периода 2021-2027г. Те са трансфери от Съюза, които са предназначени да изравнят стандарта на живот между най-богатите и най-бедните членове на 27-те страни от Общността. Те са изплащани главно като възстановяване на средства, които ще бъдат изразходвани за договорени цели от отделните правителства.

 

22-те милиарда евро за Унгария са предназначени за програми, включително образование за деца в неравностойно положение, модернизиране на железопътния транспорт, достъп до широколентов достъп и помощ за региони, засегнати от затварянето на въглищни централи.

 

Решението за задържане на пълната сума за Унгария беше взето, след като в четвъртък Комисията и Будапеща подписаха така нареченото споразумение за партньорство, което подробно описва как трябва да се изразходват парите от бюджета на ЕС, както и 11 оперативни програми по политиката на сближаване.

 

"Европейската комисия счита, че хоризонталното разрешаващо условие на Хартата на основните права все още не е изпълнено", каза Елиза Ферейра, европейски комисар по кохезията и реформите. Тя посочи, че Европейската комисия не може да възстанови разходите. Ще продължим да работим с унгарските власти, за да преодолеем тази ситуация“, каза Елиза Ферейра, европейски комисар по кохезията и реформите.

 

Унгарският закон срещу ЛГБТКИ+, който ограничава преподаването в училищата по хомосексуалността и транссексуалните въпроси, заедно със "сериозни рискове за академичната свобода и правото на убежище“, означава, че Унгария не спазва Хартата на основните права на ЕС, заявява Комисията, парите не могат да бъдат изплатени, докато Унгария не възстанови съответствието.

 

Правителството на Унгария е категорично, че законът, ограничаващ образованието по пол и сексуална идентичност, е предназначен да защити децата. Това, което Унгария ще може да получи без никакви предварителни действия, е 1.5% от средствата под формата на предварително финансиране, както и известна техническа помощ за подготовката на проектите.

 

Унгария и ЕС отдавна са в противоречие относно върховенството на закона, корупцията, отношението към сексуалните малцинства, образованието и миграционните политики.

В допълнение към кохезионните фондове, ЕС също задържа 5.8 млр евро субсидии на Унгария от фонда за възстановяване на ЕС, докато правителството не отговори на опасенията относно независимостта на съдилищата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 3630 |20.12.2022 Скандално Русия спря изучаване на български език в училищата в окупираните земи на Украйна, маха бг-портрети . 6| 3159 |19.12.2022 Спряха аварийно тока в Киев и още 10 града, Русия свалиха четири американски ракети HARM . 8| 3016 |19.12.2022 Молдова удари Москва, спря 6 руски тв канала . 0| 3139 |16.12.2022 Мъск спря акаунтите в Twitter на репортери от CNN, The New York Times и The Washington Post

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads