Реклама / Ads

2| 3878 |22.11.2021 НОВИНИ

Уволниха главната сестра на Белодробна болница в София с писмо чрез Еконт

.
Веселина Ганчева
Главната медицинска сестра на белодробната болница ”Света София” Веселина Ганчева, е била уволнена по време на болничен...с писмо по Еконт.

Именно поради тази причина, пред лечебното заведение, се проведе протест в подкрепа на медика.

В него участие взеха медицински специалисти от цялата страна.

От синдиката на българските медицински специалисти са информирали по въпроса здравния министър д-р Стойчо Кацаров и омбудсмана на Република България Диана Ковачева.

 

Медицинските сестри твърдят, че това не е първи подобен случай в лечебното заведение и настоват за оставката на изпълнителния му директор.

 

Ето целият текст на писмото до д-р Стойчо Кацаров:

"Обръщаме се към Вас във връзка за НЕзаконното освобождаване от длъжност на главната медицинска сестра на държавната Белодробна болница МБАЛББ "Св. София"ЕАД, Веселина Ганчева.

Във връзка с това настояваме,

като принципал, да отмените Заповед N716/08.11.21г на изпълнителния директор Любомир Пенев, тъй като:

1. Връчена е по време на болничен

2. БЕЗ да бъде обявен конкурс за длъжността

3. БЕЗ да поиска становище от ГИТ, тъй като има ТЕЛК

4. БЕЗ да поиска становище от Синдиката на българските медицински специалисти, като член на ръководството на Синдиката

5. БЕЗ да и бъде предложено друго работно място в болницата, въпреки критичната нужда от специалисти и въпреки десетките свободните работни места за медицински сестри в болницата.

Настояваме също, за оставката на въпросния директор, тъй като тези негови действия са абсолютно умишлени, единствено с цел да се освободи от човека, който му нарушава 30 годишния комфорт.

Друг е въпросът, как и по какъв начин се печелят конкурсите, че да управлява 30години???

Веселина Ганчева, като главна медицинска сестра на болницата, член на ръководството на Синдиката на българските медицински специалисти и Председател на Националната конфедерация на труда, винаги е защитавала правата и интересите на колегите работещи в болницата.

За нарушенията на закона от страна на работодателя, тя е сигнализирала многократно различни институции, последното е неизплащане на над 200 часа за два месеца извънреден труд, което естествено не се хареса на директора и той реши да се освободи от нея по бързата процедура.

 

УС на СБМС счита, че Вие, като принципал трябва да предприемете съответните действия по отстраняването на директора на МБАЛББ "Св София", заради умишленото погазване, както на трудовите права на работещите в болницата, така и поради отстраняването на доказан професионалист заради неговата синдикална дейност.

Този ПРОИЗВОЛ трябва да спре!!!

Няма да коментираме моралната страна на казуса, а именно в разгара на четвърта Ковид вълна, по време на пандемия и липса на хиляди медицински сестри в системата, да се изпращат умишлено кадрите на трудовата борса.

 

Да се лишиш от човека, който пръв влезе в Ковид отделението (още преди да се знае, че ще има заплащане), да помага на колегите и остана там една година, а всъщност можеше да бъде само главна медицинска сестра на болницата и да не рискува здравето си?

Между другото, Веселина Ганчева е поредната медицинска сестра, член на Синдиката на българските медицински специалисти и водеща протестите през последните години, която е отстранена неправомерно.

 

След Мая Илиева, Бойка Анастасова, Надежда Маргенова (Сливен), Елена Якшева ( Стара Загора), дойде ред и на Веселина Ганчева.

А във Варна, УМБАЛ "Св Марина" изпълнителната директорка реши да лиши от допълнително заплащане отново две от медицинските сестри членове на СБМС, участнички в протестите. Тук вече имаме две спечелени дела в Комисията за Защита от Дискриминацията.

 

Г-н Министър, това са все директори назначени от Вашата институция и Вие, като принципал сте отговорен за техните действия!

Очакваме, да бъде потърсена отговорност от всеки един директор позволил си произвол, натиск, погазване на човешки и трудови права, и българското законодателство!

Очакваме, възстановяване на Веселина Ганчева на работното и място, а именно главна медицинска сестра на МБАЛББ "Св София"ЕАД!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 4| 2816 |18.11.2021 Кацаров не знаел и не питал защо уволниха заместника му . 6| 8690 |28.10.2021 Бимбалов: Петьо Еврото е незаконна сестра на Франтишек Петров, от първия му брак с Цацаров . 11| 2940 |29.09.2021 Уволниха шефа на “Морска администрация” . 2| 5398 |27.07.2021 Нови рокади: Уволниха шефа на отдел „Киберсигурност“ в ГДБОП
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ