Реклама / Ads
1| 5964 |01.10.2011 НОВИНИ

Вадят гигантска ябълка под Хисарлъка

.
Община Кюстендил за поредна година съвместно с Института по земеделие провежда „Празника на плодородието“.
 

На площад „Велбъжд” ябълка висока над 2 метра, изработена специално за този ден зарадва гостите и гражданите на Кюстендил. Друга атракция са огромни букви изписващи плодородие, изпълнени с колекция от снимки от провеждалите се  овощарски празници през 60 те години. Над 90 деца от детски градини облечени като плодове и зеленчуци дефилираха и представиха танцова миниатура с цветни ленти. Интерес предизвика института по земеделие,който представи над 100 сорта ябълки.

 

Овощарската традиция на кюстендилския край е жива през всички времена и предавана като опит и култура от поколение на поколение от род на род. “Празника на плодородието“ се провежда в рамките на два дни и представя изобилието и плодородието на кюстендилския край. Художествено аранжирани маси с плодове и зеленчуци украсяват площада и радват жителите и гостите на Кюстендил с хрумванията и изобретателността на техните производители и автори. В празника се включиха читалища,детски градини, сдружения,занаятчии от цяла България и местни производители. Община Кюстендил се е погрижила празника да бъде съпроводен от богата фолклорна програма с участието на състави от България, Сърбия и Македония, както и кюстендилски деца от училища, танцови състави и спортни клубове.

 

Есенните дни на плодородието се съпътстват с научна сесия на Института по земеделие, Инвестиционен форум, Карнавал на плодородието и атракции изложение на занаятчии и земеделци.  Празника на изобилието е наследство от Първия национален овощарски конкурс от 1896 година заявен от Община Кюстендил и проведен под патронажа на Министерство на Търговията и земеделието. Той е  и единствения по рода си в страната.

 

Празника на плодородието има конкурсен характер.Участниците се оценяват от професионално жури с председател директорът на Института по земеделие в Кюстендил  проф. д-р Димитър Домозетов. Ще бъдат раздадени награди за най-едра ябълка, най-атрактивен плод, най-атрактивен зеленчук, и най-красиво аранжиран щанд.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5492 |29.06.2011 Вадят на светло масоните в тоги . 11| 6041 |06.02.2011 А. Христова: Да се извадят досиетата на образователните институции . 4| 4743 |08.10.2010 Вадят пари от резерва, ако трябва? . 2| 4834 |15.09.2010 Вадят на светло таен свидетел срещу Баретата?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads