Реклама / Ads
2| 3457 |05.06.2023 НОВИНИ

Въоръжените сили на Украйна са пробили отбранителната линия на руснаците в Запорожко направление

.
Източник: личен архив
Въоръжените сили на Украйна са се придвижили напред в Запорожко направление и вероятно на някои места са пробили първата отбранителна линия на руснаците, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на данни от Института за изучаване на войната (ISW) за хода на бойните действия през последното денонощие.
 

Уточнява се, че на 4 юни военните на Киев са предприели локализирани наземни атаки и са постигнали ограничен тактически успех в западната част на Донецк и в източната на Запорожието.

 

Кадри от геолокация, публикувани на 4 юни, показват украински механизирани сили, които напредват ограничено североизточно от Ровно. Руски военни блогъри твърдят, че украинските сили напредват към Приютное (15 км югозападно от Велика Новоселка) и Макариевка (на 4 км югозападно от Велика Новоселка) и са превзели Новодаровка (14 км югозападно от Велика Новоселка) и Нескучно (2 км югозападно от Велика Новоселка).

 

Някои руски военни кореспонденти твърдят, че украинските войски са пробили първата линия на руската отбрана и са напреднали в района от 500 метра до 3 километра. Към момента на публикуване на доклада обаче няма визуални доказателства за твърденията. Според същите доклади руските войски също са загубили позициите си при Левадное (18 км югозападно от Велика Новоселка).

 

Кадри, разпространени на 2 юни, показват артилерийски части от украинската артилерийска бригада, които стрелят по руски позиции близо до Старомоерске, съответно на около 7 км южно и 7 км югоизточно от Нескучно и Ровно.

 

Някои военни блогъри също твърдят, че украинските сили са извършили ограничени контраатаки близо до Малая Токмачка (28 км югоизточно от Хуляйполе) и че руските сили са извършили въздушни удари срещу атакуващите украински сили близо до Гуляйполе.

 

Руските военни кореспонденти твърдят също, че доброволческият батальон "Восток“ и частите на 5-та общовойскова армия са се защитили успешно срещу по-нататъшното украинско настъпление. Според тях украинските локализирани контраатаки са разузнавателни операции.

 

Украинските войски продължават да обстрелват предните и тиловите райони на Южна Украйна. На 3 юни руската ПВО е прихванала украински ракети, насочени към Бердянск и Мелитопол.

 

На 4 юни украинските войски са нанесли допълнителни удари в района на Запорожие: близо до Мелитопол, североизточно от Мелитопол в района на Черниговка и близо до фронтовата линия при Вербов и Родов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3234 |03.06.2023 Христо Грозев: Chat GPT ще умножи в милиони пъти усилията на дезинформаторите . 34| 4518 |03.06.2023 500 млн долара струва на Русия един ден война срещу Украйна. От тях се крадат около 30 на сто, Москва затъва . 24| 2976 |03.06.2023 Зеленски обяви: Украйна е готова да започне настъпление . 14| 3670 |02.06.2023 Прокиевска група обяви, че втори ден се бие на руска територия, Москва съобщи за поредица атаки от Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads