Реклама / Ads
36| 6809 |20.11.2021 НОВИНИ

Възможно ли драмата между Беларус и Полша да се случи и у нас?

.
Карта на Европа
Скандалите, обвиненията и конспиративните теории около мигрантския проблем на беларуско-полската граница не спират. Няма да си затваряме очите пред повокациите на НАТО и ЕС, - заяви преди ден руският външен министър Сергей Лавров пред журналисти в Москва. Малко след прес-конференцията руски проправителствени медии съобщиха, че главното командване на Полската армия е обсъждало план за военни действия срещу Беларус.
 

Преди два дни пък завършиха съвместно военно учение на беларуски и руски военни части недалеч от границата с Полша. Проведени са били и бойни стрелби.

Забележете: В тези маневри е трябвало да участват военни подразделения от Сърбия, но Белград в последния момент е отказал. Това предизвикало гнева на руския президент Владимир Путин, който веднага отменил отдавна планирано посещение на сръбския президент Александър Вучич в Москва. След това на срещата все пак е дадена „зелена“ светлина, а сръбския държавен глава заяви, че ще преговаря в Москва за цените на руския газ и доставките и ще се върне оттам „или като полковник или като покойник“.

 

Наблюдатели смятат, че Сърбия не желае да се замесва в съмнителни действия, които нагнетяват напрежение не само на границата между Беларус и Полша, но и в цяла Европа.

 

Варшава е категорична, че проблемът с мигрантите е провокиран от беларуския диктатор Александър Лукашенко, който се ползва с явната подкрепа на Кремъл и Путин.

Същото мнение изразяват ЕС и много други страни. Беларус и Русия са сами срещу аргументите на останалия свят.

 

Може проблемът да не е до нашите граници, но не ни е чужд, а и както винаги се случва, когато в някакъв спор е замесена Русия, мненията се поляризират.

Затова на „чугунените глави“ трябва да се предоставят няколко въпроса, върху които те да разсъждават, нелек процес за тях, но все пак…

 

По какъв начин бежанските групи са се оказали в Беларус?

 

Страната граничи с Русия, Украйна, Полша, Литва и Латвия. Потокът обаче не е минал през нито една от тези държави. Откъде тогава са се появили тези хора, заявяващи, че са от Близкия Изток, най-общо казано?


.
В беда, но без вина...

 

Единият начин е чрез визи в консулствата на Беларус в Анкара и други страни от Близкия Изток. Документите се издават за нула време като основанието е туристическо пътуване до Беларус. „Туристите“ се качват на специално организирани от Беларус самолети и прелитат над Русия, за да кацнат в Минск. Оттам военни „посрещачи“ ги насочват към границата с Полша.  

Забележете: цената на едно такова „туристическо“ пътуване стига до 14 000 долара. Сериозна сума, ще се съгласите, дори за истински туристи, които са събирали средства 2-3 години, за да си позволят екскурзия Мексико или екзотични острови, например.

От началото на ноември вече се говори за поскъпване на услугата. Причината е, че властите в Беларус са намалили броя на „туристическите“ бюра и вече работят само тези, които са свързани с управлението на Лукашенко.

Има и по-евтин маршрут: три-четири хиляди евро от Иран през Турция към Беларус. Съществува вариант и през България.

 

В тази ситуация, натоварена с провокации, Владимир Путин призова ЕС да отпусне милиони на режима в Минск, заради мигрантите, прелетели по мистериозен начин от Близкия Изток именно в Беларус без всякаква логика. Путин обеща Русия да даде няколко милиона на Лукашенко и ако се наложи, да изпрати и военни части на границата с Полша.

Полските власти от своя страна показаха официални покани, туристически визи и хотелски резервации на бежанци, издадени от одобрените „туристически“ бюра. В своя неподражаем стил Лукашенко отрича, без да дава обяснение, откъде въпросните документи са се оказали у стотици и хиляди мигранти.

 

ЕС вече води преговори с Ирак, Турция, Йордания, Грузия, Казахстан, Ливан, Пакистан и Таджикистан да спрат полетите към Беларус.

 

Логичен въпрос е и защо нито един от мигрантите не желае да остане в Беларус или Русия, където има „истинска демокрация“ и „върховенство на закона“, според изявления на Путин и Лукашенко? Защо хората от Близкия Изток напират през Полша към Германия и други западни страни?

 

А сега нека помислим, какво ще реагира България, ако властта в Турция реши да атакува нашата граница с мигрантска армия? Анкара вече се намесва в изборите у нас – президентски и парламентарни, - защо ако на Ердоган му хрумне да си отмъщава за нещо на ЕС да не го направи чрез България? Вече опита миналата година през Гърция, но срещна сериозна съпротива от Атина и Брюксел и плановете му се провалиха.

 

Да се слагаме на Ердоган и да му се умилкваме или да държим на независимостта на държавата си и на достойнството си, акто членове на ЕС и НАТО?

 

Витали Роник

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 3517 |19.11.2021 Тиери Бретон: Възможно е да има български вариант на COVID-19, защото не се ваксинирате . 18| 3704 |19.11.2021 Иво Мирчев за вота в Турция: Невъзможно е в една секция да са гласували 1600 души . 15| 7006 |19.11.2021 Трифонов: Избираме между човек, който подкрепи протестите срещу Борисов и един сламен човек, срам за академичната общност . 1| 3198 |18.11.2021 От 2022 г. се очаква да стартират вътрешните полети между Русе и София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads