Реклама / Ads
12| 3345 |30.04.2023 НОВИНИ

"Първата пушка" за 147 годишнината на Априлското въстание в Копривщица

.
В Копривщица отбелязват 147 г. от избухването на Априлското въстание Източник: БГНЕС
147-ата годишнина от избухването на Априлското въстание се отбелязва днес и утре в Копривщица. Традиционно на 1 май ще има възстановка на събитията от 20 април 1876 година
 

Проявите ще започнат в 18 ч. в къща музей Тодор Каблешков с откриването на изложбата „Копривщица - близка и достъпна“ по проект на Национален фонд "Култура". Вечерта на площад "20 април" ще се проведе възпоменателна - вечер заря.

 

Програмата ще продължи на 1 май с полагане на цветя на гроба на революционера Тодор Каблешков, каза за "Хоризонт" Кунка Неделева, директор на Дирекция на музеите:

 

"В 11,30 часа ще бъде откриването на тържествата и така дългоочаквания за хиляди българи – посетители на Копривщица, театрализиран спектакъл "Първата пушка" с възпроизвеждане на епизоди от Априлското въстание".

 

Възстановката се осъществява с над 200 местни самодейци от Копривщица. От 4 години ключовата роля на революционера Тодор Каблешков играе 30-годишният Найден Пухов:

 

"От дете исках да играя Каблешков и за мен е голяма чест и дълг. Още от дете човек трябва да знае българската история, да знае всичко какво са преживели нашите деди, какво са дали, за да стигнем днес до тук, да правим тази възстановка, дали са живота си, учили са, работили са, борили са се за всичко, което имат да го поддържат и да предават на своите деца и внуци".

 

Историята разказва, че при опит да бъде заловен Тодор Каблешков, копривщенски дейци нападат и прогонват с оръжие полицията. Убит е мюдюринът и в Копривщица е обявено, че е установена революционна власт.

 

След обявяването на въстанието в града Каблешков пише „Кървавото писмо“, с което съобщава на своите съмишленици в Панагюрище, че въстанието е започнало и го подписва с кръв на убития мюдюрин.

 

Военноисторическа възстановка по повод годишнината от Априлското въстание ще има утре и в Панагюрище. Тя ще се състои от пет сцени, като се очаква на честванията да присъства и председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 3258 |31.03.2023 Зеленски за годишнината от убийствата в Буча: Никога няма да простим . 0| 2891 |27.03.2023 Пуснаха пощенска марка по повод 110-годишнината от Балканските войни . 16| 3551 |18.03.2023 Путин изненада Крим за годишнината от анексирането . 10| 3798 |24.02.2023 Борисов и Нинова за годишнината от войната - лицемерие и слугинаж?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads