Реклама / Ads
1| 5129 |19.12.2013 НОВИНИ

Внимание! Очаква се бум на телефонните измами по празниците

.
Бум на телефонни измами се очаква в близките дни, когато огромен брой възрастни хора ще посрещат своите деца и внуци за празниците, предупредиха от полицията. Наглите мошеници, предимно от районите на гр. Левски, с. Ветово, Камен, Павликени, вече са започнали да кроят нови схеми за измами, като използват доверчивостта на пенсионерите, за да измъкнат спестяванията им.
 

“Ало” апаши звънят поне на 1000 души дневно, а приходите от измамите стигат над 1 млн. лв. годишно, показват данните на разследващите, информира 24 часа. “Нека хората да бъдат изключително внимателни и да не се поддават на емоциите, предизвикани от плач на непознат по телефона”, съветват от полицията. Пострадалите почти винаги са пенсионери, повечето над 75-80 години.
 

Експерти смятат, че измамата продължава да действа безотказно, защото това поколение българи са изживели целия си живот с идеята да помагат с всичко, което могат, на децата си. Не всички от ужилените се оплакват в полицията, но към края на годината пострадалите за 2013 г. са над 400.  Няколко са класическите схеми, но все по-често мошениците започнаха да използват и мобилни телефони, предупреждават полицаи.
 

“Мамо, тате, сгазих дете, помогнете ми!”, това страшно съобщение чуват пенсионери, а на въдицата на класическата схема се хващат на ден поне по 3-ма. Актуална напоследък е измамата, в която герои са бежанци. При нея апашите се целят в преподаватели по английски език. При тази схема мъж, който се представял за началника на районното управление на полицията, се обаждал на директорите на училища и ги молел да го свържат с учител по английски, за да превежда на претърпял катастрофа или задържан в района бежанец. Школски шефове се хващали на въдицата и давали телефоните на преподаватели. “Полицаят” казвал на учителите, че трябва да закупят ваучери, за да може чужденецът да се свърже с близките си зад границата.
 

Разследващите разкриха пред “24 часа”, че има и доста засечени случаи, при които
мошениците се представят за епидемиолози и предлагат животоспасяваща ваксина срещу свински грип. “Да те правим инвалид и да вземаш много пари” – тази оферта пък получил по телефона мъж от град Левски. Измамникът уверил човека, че му се обажда служител на ТЕЛК и безпроблемно ще мине през комисията благодарение на неговата протекция, но трябват пари. В масовите случаи ромските банди често се обаждат от името на син или дъщеря на пенсионерите, като през сълзи разказват, че е сгазено дете, то е в “Пирогов” и ако не платят 15-20 хил. лева веднага, ще лежат в затвора поне 10 г. Някой от циганите се представя за следовател, полицай или адвокат, който работи по случая. Измамникът казва драматично на жертвите си бързо да събират парите, а той ще провери в “Пирогов” какво е състоянието на сгазеното дете и ще им се обади пак. При второто обаждане съобщава, че детето е починало в болицата, а роднините на виновника за измислената катастрофа не трябва да казват на никого и да осигурят парите, за да се измъкне.
 

При втория най-често ползван вариант на измамата мошениците лъжат, че близък на пенсионерите е много тежко пострадал и има нужда от спешна операция за поставяне на златен пирон или друга скъпоструваща интервенция. Най-важното за тях е да държат жертвите си постоянно на телефонната линия, за да не могат те да потърсят близките си или да се усетят. В тези престъпления голяма роля играе психологическият момент, измамниците влияят пряко върху състоянието на хората, изпаднали в шок, и се възползват от това, коментират специалистите. След това се включват наети по обява куриери или таксиметрови шофьори, като част от тях дори не подозират, че ги замесват в престъпление.
 

Напоследък обаче има вече няколко случая, при които таксиметровите
шофьори се усещат, че са въвлечени в подобна измама, и сами предават парите в полицията, коментират експертите. Измамниците реагираха веднага и на нашумялото престъпление през последните години - отвличането на богати хора с цел откуп. Тук отново жертви са предимно възрастни хора. На тях им се обаждат “внуци”, които плачат в слушалката, че са отвлечени и трябват пари за откуп. После се обаждат и “похитителите”, които искат парите веднага и пращат “посредник” да ги вземе.

След влизането на България в ЕС бе активирана друга схема. На възрастни хора, получили току-що пенсиите си, се обаждат “загрижени пощенски служители”. Те обясняват, че вече сме въвели европейски правила за пенсиите и сумите, които са получили, са по-малко.
 

Измамниците предлагат услужливо да дойдат на крака и да им актуализират парите, защото е станала грешка. При проверката обаче възрастните хора губят цялата
си пенсия. Най-зловещата измама, практикувана по-рядко, е гаврата с починали хора. На опечалено семейство, загубило преди дни свой близък, се обажда съкрушен глас, който изказва съболезнования. Допълва, че е близък приятел с покойния, но, за съжаление, месец преди да почине, му е дал крупна сума на заем. И моли да му я върнат. Ошашавените роднини бързат да оправят “дълга” на починалия.

Голяма част от измамниците засега са неуловими, защото звънят само от предплатени мобилни карти, които ползват най-често от домовете си във Ветово, с. Камен, Павликени и Левски. При доста от заловените мошеници начинът на произношение на определена дума ги издава и така попадат в ареста, защото хората ги разпознават, въпреки че те умело успяват да преправят гласа си, който звучи или като на детски, или като женски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5219 |04.12.2013 Неочаквано: Чеци поиска отвод на съдиите за смъртта на Яна . 5| 4886 |03.12.2013 Дончев очаква нулева година по еврофондовете . 66| 5398 |22.11.2013 Цветанов: Очаквам и четвърто обвинение към мен . 17| 5187 |17.11.2013 Първанов: Всички са се снишили в очакване бурята да отмине

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads