Реклама / Ads
8| 2812 |24.05.2023 НОВИНИ

Войната на прокурорите: Проверяват Сарафов като шеф на НСлС. Той пита Гешев ли е дал нареждането, оплаква се от натиск

.
Главният прокурор Иван Гешев ли е разпоредил на ръководството на Върховната касационна прокуратура да извърши ревизия на работата на Борислав (Боби) Сарафов като шеф на Националната следствена служба? Този въпрос задава самият той към заместничката на обвинител №1 при ВКП Даниела Машева, от което става ясно, че прокуратурата е започнала ревизия.
 

Публикуваме цялото писмо на Сарафов без редакторска намеса: 

 

“На 22.05.2023г. получих на електронната си поща заповед № РД-04-153/19.05.2023г., подписана от Вас за главен прокурор – съгласно заповед № РД-05-1850/18.05.2023г. С посочената заповед разпореждате извършването на ревизия на дейността на директора на НСлС по административното и организационно ръководство на дейността на НСлС и методическото ръководство на следователите от окръжните следствени отдели в окръжните прокуратури за периода от 01.01.2022г. до момента на извършването на ревизията.


Моментът за възлагане на посочената ревизия съвпада с публичните атаки на главният прокурор г-н Иван Гешев срещу мен. Това, както и липсата на нормална служебна комуникация с Вас, ме провокира открито да задам следните въпроси:


1.Вие сама ли решихте да назначите тази ревизия, или това ви беше разпоредено от намиращия се по това време в отпуск главен прокурор г-н Иван Гешев?


2.Какво Ви провокира да назначите ревизията именно в този момент, имайки предвид, че съм административен ръководител на НСлС вече шеста година и административната ми дейност никога не е представлявала интерес за ръководството на прокуратурата?


3.Очевидно става въпрос за внезапна и тематична ревизия, а не такава, залегнала в плана за ревизии на ПРБ – в този смисъл има ли сигнали от магистрати и служители от НСлС срещу работата ми като директор на службата?


Разпоредената от Вас именно в този момент ревизия оставя в мен дълбокото убеждение, че върху ми се упражнява недопустим служебен натиск заради изразената от мен принципна позиция, явно засегнала силно личността на г-н Гешев. Считам за абсолютно недопустимо да използвате ресурсите на институцията за оправдаване на неговите действия и в защита на персоналните му интереси.


Държа да уточня, че нямам никакви притеснения за дейността си като административен ръководител на НСлС, респ. от очакваните констатации на ревизиращия екип. Напротив, дълбоко съм убеден, че НСлС е коректно и почтено администрирана, но тревога в мен буди откритата тенденциозност относно момента, избран за такава проверка.


Считам, че действията Ви в този случай, както и начинът и моментът, в който са предприети, ясно показват на всички прокурори и следователи в страната, а и на цялата общественост, че г-н Гешев е готов да използва Вас и Прокуратурата на Република България като инструмент в опит да се разправи с неудобните му.


Очаквам Вашите отговори! Дължите ги не толкова на мен, колкото на всички колеги прокурори и следователи, както и на цялото българско общество”, гласи писмото, разпространено от Българската телеграфна агенция.

 

Новината за назначената ревизия на дейността на Сарафов като шеф на Националното следствие дойде миналата седмица. Заповедта е с дата 19-ти май (петък) и обхваща пълна ревизия на административната, организационната дейност, работата с доказателства на националното следствие за периода от началото на 2022 година до момента на извършването й. Сарафов беше преизбран за втори мандат за началник на следствието през октомври 2022 година. Преди това той заемаше тази позиция от 2017 година.

 

Срокът за приключването на ревизията, която ще се води от трима прокурори, е до 26-ти май, а крайният срок за представянето на доклада от нея е 5-и юни.


Припомняме, че конфликтът между Борислав Сарафов и Иван Гешев избухна в средата на месец май. Шефът на Националната следствена служба внесе сигнал срещу главния прокурор във Висшия съдебен съвет, но освен пред него, обвинител №1 бе призван да дава обяснения и пред СГП, която прави проверки по въпросния сигнал. 


Сарафов обвини Гешев, че тайно е записвал свои колеги като в частност заговори за Йордан Стоев, член на ВСС. Зам.-главният прокурор поиска още проверка за това дали началникът му е използвал без да плаща почивната станция на прокуратурата в Боровец, известна като Регентската вила - твърдения, които Гешев отрече по време на заседание на Пленума на ВСС. 


Едно от основните обвинения спрямо Гешев обаче остава това, че куп разследвания са били държани на трупчета, в частност “БарселонаГейт”. 


Другата проверка срещу Гешев е за търговия с влияние заради твърденията на главния прокурор, че са му предлагани посланически постове срещу оставка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 3133 |22.05.2023 ПП-ДБ за протеста на „Възраждане“: Когато твърдиш, че си за мир, не подкрепяш страната, запалила войната . 0| 2525 |22.05.2023 Нова жертва взе войната по пътищата, 14 души са ранени за денонощие . 10| 2938 |21.05.2023 Владислав Панев, ПП-ДБ: Войната Борисов-Гешев дава шанс за кабинет с втория мандат . 8| 5242 |21.05.2023 Национален протест срещу войната по пътищата блокира възлови кръстовища

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads