Реклама / Ads
0| 2917 |19.07.2022 НОВИНИ

Войната в Украйна, ден 145: Отново ракетни удари по Одеска област

.
Одеска област
Руските сили изстреляха ракети по Одеска област. Шестима души са ранени. Сред тях е и дете. Това съобщи РБК-Украйна, позовавайки се на заместник-ръководителя на Одеската областна военна администрация Алексей Мацулевич.
 

Той посочи, че Одеса е била обстреляна със седем ракети "Калибър" от района на Черно море. Една от тях е била свалена от украинското ПВО.


В резултат на "ударите" две къщи са опожарени, а други две са унищожени. Прозорците на много други са били изпочупени. Пострадал е и местен културен дом.


Припомняме, че вечерта на 18 юли в града и региона се обяви въздушна тревога. Местните жители съобщават, че противовъздушната отбрана е отговорила на нападението.


Сутринта на 16 юли руските войски нанесохаа ракетен удар по Одеса с помощта на стратегически самолети Ту-95 в посока Ставропол. Горя и склад.

 


Руските сили проведоха поредица от наземни атаки източно от Сиверск и южно от Бахмут. Руските сили активизираха усилията си за настъпление към Авдийвка и проведоха ограничени сухопътни атаки по фронтовата линия Донецк - Авдийвка.


Вероятното усилие на руския президент Владимир Путин да стовари тежестта на поддържащите операции в Украйна върху етническите малцинства, за да избегне провеждането на обща мобилизация сред руснаците, може да предизвика съпротива в етническите анклави в Русия. Това се казва в дневния обзор на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).


Руският телеграм канал "Рибар" публикува репортаж за движението "Нова Тува" - антивоенна организация, съставена от активисти от анклава на тувинското етническо малцинство.


Тя обвини Москва в използването на украинските военнопленници за политически цели


"Рибар" обвинява движението "Нова Тува" в разпространение на антивоенна пропаганда и подстрекаване към етнически раздори в Руската федерация. Този доклад заслужава внимание в контекста на неотдавнашното нарастване на формирането на доброволчески батальони на регионално ниво в Русия, много от които попадат в различни етнически граници.


Предишни репортажи за антивоенната група "Свободна Бурятия" извеждат на преден план риска, че очевидното желание на Путин на този етап основната тежест на войната да бъде понесена от неруснаци, може да създаде вътрешно напрежение в тези региони.


ISW и по-рано отбеляза неетнически руски батальони, които се сражават в Украйна и които включват войски от Чечения, Южна Осетия, Тува, Татарстан, Башкортостан, Чувашия и др.

 

Срещата на руското министерство на отбраната с ръководството на Източната групировка на силите в Украйна подсказва, че на този етап от кампанията Кремъл няма да се съсредоточи върху превземането на Славянск, а ще даде приоритет на опитите за превземане на Сиверск и Бахмут.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3761 |17.07.2022 Войната в Украйна, ден 144: Нови удари по Одеса, Днепр и Славянск, Русия подготвя следваща фаза за настъпление в Украйна. . 0| 3811 |16.07.2022 Нинова: Борисов, отново лъжете безогледно! . 0| 17412 |16.07.2022 ”Новая газета. Европа”: Новият бог на войната е HIMARS; гори настъплението на Путин в Украйна . 0| 4877 |15.07.2022 38 000 руски военни са убити в Украйна, унищожени са 1672 танка – Кремъл крие жертвите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads