Реклама / Ads
4| 3177 |05.12.2022 НОВИНИ

Взривове на руски военни летища на 800 км от границата с Украйна. Има убити и разрушени бомбардировачи

.
Няколко души са били убити при експлозии на две руски военни летища. За това съобщава BBC, позовавайки се на руски държавни медии. Цистерна с гориво е избухнала, убивайки трима и ранявайки шестима на летище близо до град Рязан, югоизточно от Москва. Други двама души са пострадали при експлозия на летище в района на Саратов. Рразрушени са три стратегически бомбардировачи Ту-95. 
 

Руснаците твърдят, че летището, което се намира на повече от 800 км от Украйна, е било атакувано от безпилотни самолети.


Все още не е известно какво е причинило взривовете. И двата района са на стотици километри от украинската граница. „Тези съобщения - за двете експлозии в две различни военни бази, ще подхранят спекулациите, че Украйна може да стои зад атаките“, заяви руският редактор на BBC Стивън Розенберг.

 
Предполага се, че руските стратегически бомбардировачи с голям обсег са базирани в авиобаза „Енгелс“ в района на Саратов. Областният управител на Саратов казва, че силите за сигурност проверяват това, което той нарече „доклади за инцидент във военни съоръжения“.


Руският президент Владимир Путин е бил информиран за двата докладвани инцидента. Това съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Помолен да коментира експлозиите, Песков каза, че не разполага с информация за инцидентите и е виждал само медийни съобщения за тях.


Междувременно Украйна заяви, че Русия е започнала нова вълна от ракетни удари по страната - в Киев и в повечето региони е обявена въздушна тревога. 

 

Повече от 500 градове и села в Украйна остават без ток след седмици на руски удари по електрическата мрежа. В столицата Киев продължава ежедневната борба за оцеляване, след като хиляди домакинства посрещат зимата без електричество, отопление и водоподаване.

 

На терен, тежките боеве продължават около ключовия град в Бахмут, където руските сили се борят от месеци в опит да постигнат минимален напредък.

 

Взривове отекнаха и в района на Запорожие и Донецк, където войната взе поредните си цивилни жертви. Най-малко деветима бяха убити при обстрел в Луганск.

Москва продължава да твърди, че целта при атаките са складове за боеприпаси и съоръжения, използвани за военни действия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3154 |05.12.2022 Взривове в две руски военновъздушни бази. Има убити . 3| 3434 |05.12.2022 Заради тавана: Растат цените на руския суров петрол . 8| 3463 |04.12.2022 Военният министър: Зенитно ракетни системи и МиГ-29 няма да се изпращат за Украйна . 2| 3472 |02.12.2022 ”Лукойл” ще изнася още 3 месеца продукти от руски петрол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads