Реклама / Ads
4| 5125 |26.11.2012 НОВИНИ

Забраняват раздуването на пилешкото с вода

.
Наредба на аграрното ведомство, която вече е в сила, забранява помпането на пилешкото с добавки, които увеличават обема му.

С нея се слага край на практиката да се влагат в птичите мръвки влагозадържащи агенти, растителни и животински протеини, които увеличават теглото на продукта и задържат вода, съобщи за „Монитор” зам. изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Венцеслава Тасева.

В момента при подготовката на продуктите от птиче месо за пазара се използват основно две технологии ¬- тумблиране и шприцоване. При тумблирането барабани с палци удрят месото и разкъсват мускулните влакна. При шприцоването пък се вкарват в месото игли, като крайната цел е същата. На практика обаче в момента с шприца и тумблера месото се тъпче с влагозадържащи агенти. Това са добавки, които подпомагат водата да бъде задържана и потребителят в крайна сметка да плати по-голямо тегло на птицата, отколкото е реалното съдържание на месо.

Няма нищо лошо в двата метода, те ще продължат да се използват и в бъдеще, но няма да е позволено използването на съставки, които задържат влагата, категорични са експертите от Агенцията по храните.

Наредбата, която вече е влязла в сила, дава на производителите срок до 20 януари да се настроят към новите изисквания. След това тяхната работа ще бъде строго контролирана за спазване на определените норми. С направените промени съдържанието на влага в пилешки продукти, произведени у нас, не може да бъде повече от 5%.

Другата важна промяна в наредбата е, че месните продукти ще трябва да имат един подробен етикет, така че на купувача да му става ясно дали си купува цяло пиле, птичи разфасовки, месни заготовки и продукти от птиче месо, каза д-р Тасева. Целта е както при млякото – да се различи  истинският от имитиращия  продукт. Предстои Агенцията по храните да направи голяма кампания, за да знаят купувачите какво избират.

Продуктите, внесени от други държави в общността или трети страни, също трябва да са етикетирани според наредбата. На тях обаче не може да се наложи строгото изискване за съдържанието на влага, защото страната ни спазва нормите на свободната търговия. Потребителят сам трябва да внимава, а всеки надпис за вода над 5% ще бъде категоричен знак, че стоката е натъпкана с разтвор и не е българска. Всеки, като види съдържанието на течности, трябва да си направи сметката колко ще плати за вода и колко за месо.

От промяната ще пострадат производителите, които са влагали в месото вода. Това по неофициална информация са половината производители на пилешко у нас. Новата наредба спира практиката вода да се продава вместо пилешко месо, категорични са от БАБХ. Санкциите за нарушителите са предвидени по Закона за общата организация на пазарите. При първо нарушение ще се дължат 10 000 лева, а при повторно - 25 000.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8309 |28.09.2012 500 лв. глоба, ако си изгубиш детето на футболен мач, забраняват и псуването . 3| 5878 |06.09.2012 Забраняват ни тънките цигари; ще пушим вносни . 11| 11229 |17.11.2011 Тотално забраняват тютюнопушенето? . 13| 5260 |17.10.2011 Забраняват лова по време на изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads