Реклама / Ads
3| 5988 |06.09.2012 НОВИНИ

Забраняват ни тънките цигари; ще пушим вносни

.
От ЕК обмислят да забранят със закон тънките цигари от 2014 г. в целия Европейски съюз. В България те държат 33% от пазара.
 

Причината е, че заблуждават хората, които ги пушат, да мислят, че в тях има по-малко вредни съставки. Освен тях под мораториум ще бъдат и папиросите с добавки като тези с вкус на мента.

Проектът за директива за тютюневите изделия ще е готова до края на годината. Целта  е да намали употребата на цигари в общността.

България е сред страните, където най-много се пушат тънки цигари, дори и от мъжете, показва проучване на компаниите от сектора. По тази причина българските фабрики инвестират в нови машини за слимс цигари, съобщава „Труд”.

Другите предложения са да се забрани публичното излагане на цигари по магазините и да бъдат уеднаквени опаковките им, така че да не личи конкретната марка.

Според тютюневите компании няма доказателства, че в страните, в които са въведени тези правила, се е стигнало до намаляване на пушенето. В Ирландия и Норвегия, където излагането на цигари е забранено, дори отчитат увеличение на сивия сектор.

В България незаконната продажба на цигари е почти 40% по данни на бранша, а в пограничните райони достига и до 60%.

Чужди компании свалят цени

Две от големите международни компании - JTI и “Бритиш американ табако”, ще смъкнат цените на основните си марки - “Уинстън” и “Ротманс”, показва справка в регистъра за тютюневите изделия на финансовото министерство. Така и двата вида цигари падат под цената на българската “Виктори”, която е втора по пазарен дял у нас след гръцката “Карелия” и се произвежда от “Булгартабак”.

Според източници от пазара новите, по-ниски цени на западните марки показват началото на нова ценова война, подобна на тази през 2008 г., която ще се води в ниския и средния сегмент. След промяната “Уинстън” ще се продава за 4,20 лв., вместо за 4,50 лв., а тези с дължина над 100 мм ще струват вече 4,30 лв. Преди месец компанията намали и цените на “Кемал” от 4,70 лв. до 4,60 лв.

Пред “Труд” от JTI коментираха, че “са твърдо решени да отстояват позициите си на българския пазар”. С нови, по-ниски цени ще бъде и “Ротманс” на “Бритиш американ табако”. Кутията ще струва 4,50 лв. при 4,90 лв. в момента. От компанията обясниха, че това е вътрешно решение и не могат да го коментират.

В момента евтините цигари на цена до 4,49 лв. държат 48% от пазара, а тези в следващия диапазон до 4,60 лв. - 33%. От пловдивската “Кингс табако”, чиято марка “Кинг” се продава за 4,30 лв., обясниха, че не планират намаление на цената. От “Булгартабак” не коментираха до редакционното приключване на броя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 11323 |17.11.2011 Тотално забраняват тютюнопушенето? . 13| 5334 |17.10.2011 Забраняват лова по време на изборите . 7| 6641 |29.09.2011 Забраняват ол инклузива . 4| 5670 |15.09.2011 Забраняват на учениците да се натискат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads