Реклама / Ads
0| 4174 |29.08.2016 НОВИНИ

Задължават осиновителите да кажат на детето, че е осиновено

.
По-бърза процедура за осиновяване е предвидена в проект за промени в Семейния кодекс. Предлага се също начинът, по който е станало осиновяването, вече да не бъде тайна. Проектът е подготвен от министерствата на правосъдието и на социалната политика.
 

При развод на родителите те ще получават равни родителски права, освен ако единият от тях не оспори това. Ще се уреди и режимът на пътуване в чужбина на децата на разведени родители. С промените ще се ускори и процедурата по осиновяване. В момента тя е между година и половина и две. В Национален регистър ще се вписват децата за осиновяване и желаещите да го направят. Национален съвет ще заседава поне три пъти в месеца, за да разглежда молбите, посочи социалният министър Зорница Русинова:

 

Подборът ще се прави между всички подходящи осиновяващи, не само между тези, които са вписани в Регионалния регистър.

 

Съвет към Министерството на правосъдието ще може да разкрива произхода на биологичните родители. Молбите ще се подават към него, обяви правосъдният министър Екатерина Захариева:

 

Трябва да бъдат спокойни, защото пълното разкриване на данните ще става едва след съгласието на биологичните родители.

 

Осиновен ще може да получи информация за датата на раждане, къде е станало това, какво е било здравословното му състояние. С промените в Семейния кодекс ще стане задължително осиновителите в подходящ момент да информират детето за осиновяването. С цел да се предотвратят сега съществуващите практики за заобикаляне на осиновяванията и за трафик на деца при съмнение социалните работници ще могат да поискат на по-ранен етап спиране на процедурата по припознаване:

 

Този, който твърди, че е биологичен родител, да го докаже в съда, обясни заместник правосъдният министър Вергиния Мичева. Очаква се промените да започнат да действат от средата на следващата година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4393 |12.08.2016 Ф. Гюлен: Ако 1/10-та от обвиненията срещу мен се докажат, се връщам в Турция . 1| 4835 |28.06.2016 Д. Божилов за Фрог: Игра на бюрокрация ще покажат у нас европейските прокурори . 12| 8024 |07.05.2016 Миков: България няма позиции, чака началниците да кажат . 0| 4688 |27.04.2016 Калфин: Пенсионните фондове да кажат, какво искат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads