Реклама / Ads
2| 4404 |09.03.2016 НОВИНИ

Заради пакетите НЗОК няма да може да сключва договори с болници

.
Решението на КС да отмени чл. 45, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване води автоматично до отпадане и на наредба № 11 за определяне на основния и допълнителен пакет здравни дейности. Според чл. 13 от ЗНА, при отмяната на закона, отпадат и актовете по неговото прилагане. Така в момента няма нормативен акт, който да определя видовете медицинска помощ, за които НЗОК заплаща на лечебните заведения. За това предупреждават от Център за защита правата в здравеопазването.
 

Правното основание за издаване на Наредба № 11 е посочено в отменения чл. 45, ал. 2 на ЗЗО. Старата наредба № 40 също беше отменена преди това, както и текста от ЗЗО, който регламентира издаването ѝ.

 

НЗОК не може да сключи нови договори с лечебните заведения поради липсата на нов НРД. Под въпрос е дори юридическата легитимност на старите договори, заради отмяната на Наредба № 40 и отпадането на Наредба № 11. Липсата на нов НРД оставя в сила стария Договор за цените и обемите на медицинската помощ и това прави невъзможно приемането на нови такива. Преди законът допускаше с Постановление на МС да се определят цени и обеми, но сега такава правна възможност няма.


За нови лечебни заведения или получили разрешения за нови дейности, сключването на договори с НЗОК ще е възможно само след приемането на нова наредба за основния пакет, което практически не може да стане до 1 април. Пропускането на определения със закон срок за сключване на договори, може да ги остави без такива до следващия договорен период (2017 година), поради разпоредбата на друг член от ЗЗО.


Приетата на скоро наредба за критериите, по които НЗОК ще сключва договори с лечебни заведения не може да бъде приложена поради липсата на Национална здравна карта, която пък изобщо не може да бъде приета поради нищожност на Методиката за изготвяне на областни здравни карти.


Нормативният хаос е толкова голям, че няма никаква възможност за намиране на юридически издържано решение за функциониране на здравната система, категорични са от Центъра.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4634 |09.03.2016 Нинова: Монополите ще скачат на главите ни заради Борисов . 6| 4423 |09.03.2016 Зафиров: Никакъв компромис с демокрацията дори и заради бежанския проблем . 1| 4174 |08.03.2016 Пак блокираха Орлов мост заради къмпингите . 10| 6070 |08.03.2016 Проф. Гечев за Фрог: Ректори махат мандатите си заради обществени поръчки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads