Реклама / Ads
0| 3072 |20.05.2022 НОВИНИ

Зарков: Големи компании ще платят глоба, вместо да спазват трудовите права на работниците си

.
Социалният диалог е важен на всяко ниво, но той няма да се случи качествено, ако работниците нямат право да се сдружават и да ползват синдикалната подкрепа за това.
 

С тези думи се обърна Крум Зарков към министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков.

 

Депутатът от левицата алармира във въпрос към Гьоков за стачните събития в „Либхер -Хаусгрете Марица“ през април, състояли се във връзка с настояване на работниците за увеличаване на заплатите, ваучерите за храна и изплащането на извънредно положен труд. Учредена е синдикална секция към КТ „Подкрепа“ и към работодателя е изпратена покана за преговори, които не са се състояли. Нещо повече – на председателя на синдикалната организация е бил забранен достъпът до работното място, а синдикални членове са били заплашвани с дисциплинарно уволнение и принуждавани да подписват заповоди за освобождаване „по взаимно съгласие“.

 

В отговора си министър Гьоков констатира, че Инспекцията по труда в Пловдив е установила нарушение на трудовото законодателство и е потърсена административна отговорност.

 

„Главна инспекция по труда работи добре и ефективно в рамките на сега действащото законодателство. Социалният диалог е важен на всяко ниво, но той няма да се случи качествено, ако работниците нямат право да се сдружават и да ползват синдикалната подкрепа за това. В този казус сте издали разписание, то не се спазва, сега ще наложите глоба, но големите компании често са по-склонни да платят глобата, отколкото да спазват законодателството. Тези компании са важни – те дават много работни места, но това трябва да стане в изпълнение на трудовото ни законодателство“, категоричен бе Зарков в репликата си към министъра на труда.

 

По думите му от казуса личи още, че временната заетост е начин да се наемат хора без да подписват трудови договори, които защитават трудовите им права.

 

„Изключително важно е, когато търсим чужди инвеститори оттук нататък, които са ни нужни, да знаем, че това не бива да става на цената нито на правата на българските граждани, нито на това, което се прави през последните години – намаляване на данъци и търсене на черни дупки в законодателство. Това не сработва нито за привличане на инвестиции, нито, за да получим търсеното допълнително ноу-хау и да повишим стандарта на живот на българските граждани“, завърши Зарков.

 

В следващ въпрос левият народен представител ще се обърне към министъра с въпрос за това как точно се изпълнява правото на сдружение и общото трудово законодателство в индустриалните зони и други места, направени, за да привличат големи предприятия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2965 |19.05.2022 Три руски авиокомпании санкционира Великобритания . 0| 2978 |19.05.2022 Мащабен търговски парк с „Практикер“ и 15 големи магазина ще бъде изграден в Перник . 0| 3266 |19.05.2022 Караджов: Няма опасност да загубим финансирането си по големи инфраструктурни проекти . 0| 3580 |16.05.2022 Най-големия фалшификат на „свидетелски показания“ в Мариупол! Русия обещава пари, ако пишеш, че „домът ти е разрушен от украинците“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads