Реклама / Ads
7| 3545 |06.07.2023 НОВИНИ

Зеленски и Денков подписаха декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна

.
Николай Денков и Володимир Зеленски подписаха декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна
България и Украйна подписаха съвместна декларация на относно евроатлантическата интеграция на Украйна. Подписан бе и меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката.
 

"Радвам се да посетя вашата страна и столица по покана на премиера и да ви благодаря. Много е важно, че в тази морална криза в Европа България е противник на политиката на геноцид, която Русия води срещу нас. Отношението към Русия в различните страни не е еднозначно, но това е живота. На хората често пъти им е трудно да признават реалността на злото, особено когато не са се срещнали с него", заяви Зеленски.

 

"Атентатът на Каховската ВЕЦ замърси нашето Черно море и показа колко крехка е ситуацията в региона. Заговорихме за това да засилим сътрудничеството в отбранителния сектор. Общата ни сила стана по-голяма. Обсъдихме помощта, която България предоставя на нашата страна детайлно", допълни Зеленски

 

"Обсъдихме взаимодействието си в сферата на европейската и евроатлантическата си интеграция. Подписахме обща декларация, която засвидетелства подкрепата на България към нашата евроатлантическа интеграция", посочи украинският президент.

 

"Когато няколко хиляди километри разделят някои страни от руската артилерия, която безжалостно изпепелява градове и села в Украйна или когато хората не могат да усетят какво са безсънни нощи и дни на безпокойство заради непрестанните сирени от руския терор със сирени и дронове, тогава е по-лесно да се отхвърли мисълта за извършеното зло от Русия", посочи още украинският президент. 

 

"Благодаря на цялото правителство и на парламента на България за моралната сила на вашето решение, за това, че честно признавате действителността и съществуващите заплахи. На нашата земя дойдоха руски окупатори, те избиват, измъчват и отвличат украински деца. Разделят ги със семействата им и се опитват да ги научат на ненавист. Разчитаме на сътрудничеството си с България.

 

То вече ни помогна да защитим много хора, ще продължим разговорите особено по отношение на рехабилитацията на войници в България и в обучението на медици, каза украинският президент. Помолих България да вземе участие във възстановяването на Украйна, особено в образователната сфера. Обсъдихме сътрудничеството в областта на енергетиката. Ще правим повече в областта за ефективността на енергетиката", заяви Володимир Зеленски. 

 

Той благодари на България и за приемането на бежанци от войната.

 

Русия трябва да се изтегли безусловно от украинската територия и да понесе отговорност за военни престъпления. Това заяви в изявление в Министерски съвет българският премиер акад. Николай Денков.

 

Той препотвърди подкрепата на България в борбата на Украйна срещу военната агресия на Руската федерация. „Последователни сме в подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Тя е ключова за евроатлантическата сигурност“, подчерта министър-председателят.

 

„В Украйна се намира най-голямата историческа българска общност зад граница. Не можем да гледаме безучастно страданието на милиони хора. Още от първите дни на конфликта Кирил Петков и Асен Василев лично се ангажираха на европейско ниво в подкрепа на украинската кауза. България стана втори дом за стотици хиляди избягали от ужаса на войната украински бежанци“, каза още акад. Денков.

 

„Четох най-различни експертни и част от тях експертни в кавички мнения. Важното е, че започнаха сериозни разговори за това дали реакторите биха могли да бъдат използвани в една от централите на Украйна. Има много технически, финансови и икономически параметри, които трябва да се дискутират, но разговорът е сериозен.

 

Молбата е да слушате това, което казват министърът на енергетиката и правителството. Често се оказва, че т.нар. "експертни мнения" отразяват ангажирани с други интереси мнения“, коментира още Николай Денков по въпроса за евентуалната продажба на реакторите от „Белене“ на Украйна.

 

 

Володимир Зеленски пристигна с правителствения Ербъс LZ-AOB с полет от столицата на Молдова, Кишинев, който излетя в 9 ч. тази сутрин. Украинският държавник кацна у нас около 12 ч., а кортежът потегли от Летище София при засилени мерки за сигурност. 

 

Около 13:04 ч. Зеленски влезе в сградата на Министерския съвет. Очаква се държавният глава на Украйна да се срещне с премиера Николай Денков, президента Румен Радев, политици, представители на правителството, парламента и журналисти. 

 

Припомняме, че информацията за визитата изтече в публичното пространство в началото на седмицата, а вчера военният министър дори допусна, че това може да отмени посещението. Днес то бе официално потвърдено от премиера Николай Денков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 4442 |06.07.2023 Роман Гончаренко пред ”Дойче веле”: Зеленски ще поиска от България С-300, МиГ-29 и танкове . 9| 4242 |06.07.2023 Атомният физик Георги Касчиев: България е пробита от руски шпиони, трябват драконовски мерки за сигурност за Зеленски . 35| 3807 |06.07.2023 Украинският президент Володимир Зеленски кацна в България с българския правителствен самолет /обновява се/ . 7| 3084 |06.07.2023 Бивш бг-посланик в Украйна: Срещата на Зеленски с Радев ще е загуба на време

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads