Реклама / Ads
7| 6555 |27.06.2016 НОВИНИ

Знаковите дела „САПАРД“ и „Медузи“ нищят европрокурори

.
Сотир Цацаров
Знаковите дела „САПАРД“ и „Медузи“ са на мушката на европрокурорите, които вече са в София. По ”Сапард” още няма влязла в сила присъда. По ”Медузи” тогавашният червен депутат Борислав Гуцанов бе разследван, а после той осъди България в Страсбург.
 
Българската прокуратура е осигурила на европейските прокурори документите по  делото срещу бившия шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров за присвояване на 5 млн. лв., за подкупната банда в ДАИ, начело с шефа й Цветелин Цветанов, както и пловдивска група за пране на пари.

Ще се провери и кражбата на фирмата на немския гражданин с български произход Константин Мавродийски.

Случаят е отпреди над 12 години. През 2003 г. Мавродийски е ограбен, благодарение на решение на СГС, с което той и синът му са извадени от фирмата "Роял Център" ООД, в която имат 50% дял. А в активите на фирмата е имот от 4384 кв. м на бул. "България" в столицата, който бързо е продаден от новия едноличен собственик за нищожна цена, дори под данъчната оценка. Става въпрос за "класическа" кражба на фирма, при която изключването на баща и син Мавродийски – съответно управител и съдружник, е извършено от другия съдружник на общо събрание, за което те не знаят.

Решението на СГС за вписване на промените във фирмата е на съдия Димана Йосифова. На нея са й били представени не една, а 7 нотариални покани до Мавродийски, изпращани в продължение на няколко месеца на стария адрес на фирмата, при положение, че според устава на дружеството известяването за събрание трябва да се прави до адреса им в Германия.

Заради този случай името на съдия Йосифова бе споменато в официален доклад на прокуратурата за разследваните магистрати за корупция. Следовател от НСлС дори поставя въпроса за сваляне на имунитета й през 2004 г., но после той е отстранен от разследването, а новите двама следователи приемат, че няма данни Йосифова да е извършила престъпление.

Очаква се в края на 2016 г. да бъде изработен окончателен доклад за техническата помощ.

Техническата помощ се организира от Службата за подкрепа на структурните реформи – звено към Генералния секретариат на Европейската комисия.

Мисията трябваше да пристигне на 30 май, но по необясними причини визитата бе отложена. От правосъдното министерство го отдадоха на прецизиране на техническото задание.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4877 |08.06.2016 Ген. Атанасов: Прокуратурата наблюдава оперативни дела, Вучков си тръгна, защото не искаше да го допусне . 6| 4140 |04.06.2016 Еврокомисията ще проверява шест дела с обществен интерес . 12| 8390 |29.05.2016 Касим Дал: ДПС със зъби и нокти ще брани модела КОЙ . 36| 8683 |09.05.2016 Овчаров: С модела КОЙ в БСП е свършено

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads