Реклама / Ads
2| 8250 |05.01.2023 АКТУАЛНО

Дела за сексуален тормоз след десетилетия: Нов бизнес или закъсняло възмездие?

.
Групата ”Аеросмит”
На фона на многото заведени дела за посегателства и сексуално малтретиране от страна на жертвите, чието действие се е случило преди доста години, няма как да не бъде повдигнат въпросът: ”Това съвременна форма на печеливш бизнес ли е?” или потърпевшите наистина искат възмездие, макар и със задна дата?! Какво ги е спирало досега, за да повдигнат такова обвинение?! Съдът в Калифорния, САЩ, също направи това възможно, защото през 2019г. бе приет т. нар. ”Закон за децата жертви”, който позволява подаването на искове, по който и Стивън Тейлър и други като него са обвиняеми.
 

Поредният шумен случай, заради който беше повдигнато обвинение на вокалиста на "Аеросмит", се случва през 70-те години на миналия век. Тогава Стивън Тейлър е 26-годишен рок музикант и има връзка с непълнолетно момиче. Самият Тейлър в своите спомени е споменавал откъслечно за случая, без да се споменава истинското име на момичето.


.
Групата "Аеросмит"

 

История отпреди почти пет десетилетия заживява нов живот под формата на съдебен иск срещу рок легендата Тейлър, заведен от Джулия Холкомб в съда в Лос Анджелис. Жената обвинява музиканта в сексуално посегателство срещу непълнолетно лице, защото по времето, в което е била с него, е 16-годишна. Към обвиненията си Холкомб добавя тормоз и "умишлено причиняване на емоционален стрес". Самият иск става възможен, след като в Калифорния, САЩ, през 2019г. бе приет т. нар. "Закон за децата жертви."

 

Давностният срок за посегателство срещу непълнолетни бе отменен и в рамките на 3 години хора, които са били обект на насилие, могат да подадат искове, които да докажат пред съда. Крайният срок за това е м. декември 2022г.


.
Джулия Холкомб и Стивън Тейлър през 70-те години на 20. век

 

Джулия Холкомб разказва своята версия за случилото се преди половин век. Тя твърди, че Тайлър е убедил майката на Холкомб да му предостави попечителство над нея, когато тя е била на 16 години. Това ѝ е позволило да живее с него и да влезе в сексуална връзка. Историята започнала през 1973г. и продължила около 3 години. В съдебния документ не се споменава името на Стивън Тейлър, изданието припомня, че Холкомб се появява още през 1976г. в статия за бандата. Тогава тя разказва публично за преживяванията си с музиканта. Снимки от този период също са публикувани в годините. Искът освен това директно цитира мемоарите на Тейлър. В книгата Тайлър разказва, че "почти е взел булка тийнейджърка" и че "родителите ѝ се влюбиха в мен, подписаха документ, че ще имам попечителство, за да не ме арестуват, ако я изведа извън щата. Взех я на турне с мен."

 

В мемоарите анонимността на тийнейджърката е запазена. Но според Холкомб въпреки това тя е подложена на "принудителна позорна слава", като предполагаемото насилие от негова страна е представено като "романтична, любовна връзка". В иска си жената казва още, че "е била безсилна да се противопостави на властта, славата и значителните финансови възможности" на Тейлър.


.
Групата "Аеросмит"

 

Джулия Холкомб казва, че се е запознала с Тейлър през 1973г., малко след 16-ия ѝ рожден ден, когато групата изнася концерт в Портланд, Орегон. След шоуто Тейлър отвел Холкомб в хотелската си стая, където обсъдили възрастта ѝ и защо е била сама цяла нощ навън. Разговаряли за проблемите ѝ у дома, а след това "извършил различни действия на престъпно сексуално поведение с нея". През 1974г. Тейлър убеждава майката на Холкомб да му позволи да стане неин настойник. Той обещава да я запише на училище и да ѝ осигури медицински грижи. Днес версията в съдебния иск е, че той "не е изпълнил смислено тези обещания, а вместо това е продължил да пътува с ищцата, да я напада и да ѝ предоставя алкохол и наркотици".

 

През 1975г., когато е на 17 години Холкомб е забременяла. Тейлър е настоял да махне детето с аргументи, че може да има последици върху него заради пожар в апартамента им. След процедурата жената твърди, че е напуснала вокалиста на "Аеросмит" и се е върнала в Портланд, за да промени живота си. Там е срещнала съпруга си и е загърбила миналото. Всичко се променило, когато музикантът описал историята им в книгата си, за което не е поискано съгласието ѝ. В иска жената заявява, че е спомената в благодарностите към автобиографията на Тейлър, което допълнително е нарушило анонимността ѝ. В тази част от изданието, но не и в сюжетния разказ, е включена Джулия Халкомб, което може да е грешно изписване на името ѝ. Оказва се, че съдебният иск, заведен в последния възможен по закон момент, не е първият случай, в който Холкомб споделя от първо лице и с името си подробности за тригодишната си връзка с Тейлър.

 


.
Групата "Аеросмит"

 

През 2011г. Джулия Халкомб е изложила много от твърденията, които са поместени в документите за пред съда, за крайно десния уебсайт, пропагандиращ за забрана на абортите в САЩ Lifesitenews. Жената е участвала и в предавания, посветени на кампанията срещу правото на избор на жените дали да прекратят нежелана бременност, участва и в документален филм от 2021 г., посветен на сексуалните посегателства в културата на рок музиката.


.
Джулия Халкомб

 

Тя е представител на крайно консервативните религиозни среди, изявява се като лектор, като се представя именно като бивша приятелка на Стивън Тейлър, а след това като артист в областта на рисуването и в частност иконографията.

 

Друг артист от шоубизнеса, срещу когото се водят няколко дела за сексуални престъпления, е Кевин Спейси. Спейси бе обвинен в още седем сексуални престъпления срещу един мъж, съобщиха прокурорите, цитирани от ”Guardian”. През октомври 2022г. съдебното жури по граждански процес в Ню Йорк срещу Кевин Спейси отхвърли обвиненията на актьор срещу него в сексуални посегателства. Сега Антъни Рап твърди, че Спейси се е опитал да го съблазни на парти в Манхатън преди 36 години, и поиска 40 милиона долара за нанесени вреди. По онова време Рап е бил на 14 години, а бъдещата холивудска звезда - на 26.


.

Кевин Спейси

 

На 3-ти ноември 2017 г. Netflix публично обяви отлагането на снимките на сериала „Къща от карти“, докато Спейси не бъде заменен. 63-годишният Спейси печели най-престижната награда в света на "Седмото изкуство" два пъти - за най-добра поддържаща роля във филма "Обичайните заподозрени" през 1995 г. и за най-добър актьор за "Американски прелести" три години по-късно. Той се снима и в "Къща от карти", но бе изключен от хитовия сериал заради обвиненията в сексуални посегателства.

 

Антъни Рап е познат от филмите „Приключенията на бавачката“ и телевизионния „Стар трек: Откритие“ („Star Trek: Discovery“).

 

През месец август 2022г. бебето от корицата на албума на "Нирвана" съди групата за детска порнография.


.

 

30-годишният Спенсър Елдън съди "Нирвана" за детска порнография. Като бебе той е сниман за корицата на култовия албум на групата "Nevermind". Изображението на четиримесечно бебе, което плува в басейн пред доларова банкнота, закачена на въдица е предоставена от семейството на "Нирвана". По думите на Спенсър голият му образ е детска порнография. Мъжът е завел дело срещу музикантите, в което твърди, че голият му образ е детска порнография. Това е една от най-разпознаваемите обложки на музикални албуми на всички времена.


.

30-годишният Спенсър Елдън

 

Подобни снимки на бебета обикновено не се считат за детска порнография, съгласно законодателството на САЩ. Адвокатът на Елдън, Робърт Й. Луис, коментира, че включването на доларовата банкнота (която е сложена след заснемането на снимката) кара непълнолетният да изглежда „като секс работник“. Той иска обезщетение в размер на най -малко 150 000 долара (109 000 паунда) от всеки от 15 -те обвиняеми, сред които оцелелите членове на групата Дейв Грол и Кристи Новоселич, управителите на имението на Кърт Кобейн, бившата съпруга на Кобейн Кортни Лав и фотографът Кърк Уедъл.

 

Другият фрапиращ случай е от първите дни на 2023г. Актьорите от филма "Ромео и Жулиета" на Франко Дзефирели ще съдят филмовата компания "Парамаунт", защото според тях са принудени да се снимат голи за продукцията. През 1968г. Оливия Хъси и Ленард Уайтинг са на 15 и 16 години по време на снимките. И двамата печелят награда "Златен глобус" за актьорските си изпълнения.

 

Макар вече да са над 70-годишни двамата актьори са подали жалба в Санта Моника през миналата седмица. Според обвиненията им студиото, което е продуцирало филма, ги е експлоатирало сексуално, докато са били непълнолетни, разпространявайки сцена с голите им тела. Според тях режисьорът Франко Дзефирели, който е починал през 2019г., е настоявал голата сцена да бъде заснета, защото без нея "филмът ще се провали".


.
Оливия Хъси и Ленърд Уайтинг по време на снимките на филма "Ромео и Жулиета" през 1968г.

 

Първоначално сцената е била замислена с участието на актьорите, облечени в бельо. В деня на снимките двамата млади актьори са разбрали, че ще участват в гола сцена. Режисьорът Дзефирели ги е заплашил, че отказът им ще доведе до напускане на Холивуд и невъзможност да продължат да работят в киното.

 

Дзефирели е уверил Хъси и Уайтинг, че снимки на голите им тела впоследствие няма да бъдат разпространявани. Според тях Студиото е знаело или би трябвало да знае, че снимките ще бъдат разпространени тайно.

 

Двамата твърдят, че са страдали от тревожност и са били разстроени в продължение на пет десетилетия след излизането на филма. Оливия Хъси и Ленард Уайтинг претендират за обезщетение в размер на 500 милиона щатски долара. Според адвоката им Соломон Грисън емоционалните щети са продължили през годините, особено след пускането на нова версия на филма. Засега студио "Парамаунт" не отговаря на обвиненията.

Списание "Варайъти" подчертава, че Оливия Хъси е защитила голата сцена в интервю през 2018 г. "Беше необходимо за филма", е казала Хъси по повод сцената.

 

"Ромео и Жулиета" получава четири номинации за награда "Оскар" през 1969г. - за най-добър филм, костюми, режисура и операторско майсторство. Печели награди за най-добър филм и костюми.

 

Но от къде започна всичко, което поде вълна от подаване на съдебни искове за огромни суми срещу конкретни извършители?

 

През 2017г. след сигналите срещу филмовия продуцент Харви Уайнстийн, които го обвиняват в изнасилване на много актриси от Холивуд, поставиха началото на движението #Аз Също (#MeToo). В края на 2022г. Уайнстийн беше признат за виновен за изнасилване от съдебен състав в Лос Анджелис. Седемдесетгодишният киномагнат вече излежава 23-годишната си присъда за изнасилване и сексуален тормоз, присъдена от съдебен състав в Ню Йорк през 2020г

 

Обвинението описва филмовия продуцент Харви Уайнстийн като влиятелен кино продуцент, който през годините е възпрепятствал жертвите си да говорят от страх това да не се отрази на кариерите им..


.

Харви Уайнстийн

 

След всички зачестили случаи на заведени жалби за обезщетения, чиито искове са за огромни суми пари, несъмнено на преден план се откроява въпросът: "Това търсене на закъсняло възмездие ли е или има друго?" Давността на деянията отдавна е надхвърлила няколко десетилетия, а и част от участващите вече не са на този свят или са на преклонна възраст. Ако даването на толкова голяма гласност и оповестяването на тези случаи в световен мащаб не цели възмездие, а единствено поредния заработен хонорар, чрез получаването на обезщетения и увреждане на имиджа на съответния извършител, тогава това е много обезпокоително, защото излиза, че стремежът на всичко това, е единствено натрупването на лесни и бързи пари.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 30168 |14.04.2022 Скандално! Чатове и указания разкриват как шефове в прокуратурата контролират всички дела . 0| 15122 |06.04.2022 Само във Фрог: Гешев уреди прокурорката по делото КТБ да работи в отдела на Цацаров . 19| 13895 |23.02.2022 По модела на “Хемус” и “Автомагистрали”: 10 язовира ремонтирани незаконно. Половин милиард го няма . 23| 9800 |24.06.2021 Да изгубиш нишката с реалността... Стъки бил българският Навални. Остава Борисов да се оприличи на Нелсън Мандела

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads