Петък, 18 Август 2017, 19:14
Frognews
5| 9545 |19.07.2017

Какво прави ”Газпром”? Къде ще излезе от Черно море втората тръба на ”Турски поток”?

.
Новината, че ”Газпром” е форсирал строителството на втората тръба на ”Турски поток” и дори вече има положени 25 километра тръби по дъното на Черно море поставя сериозния въпрос-къде ще излезе от водата тази втора тръба?
Според експерт на East European Gas Analysis Турция не е съгласувала място на своя територия за излизането на тази втора тръба, тъй като по нея ще тече синьо гориво за трети страни, тези от Балканите, Централна и Източна Европа. А и руският президент Путин поиска от Брюксел "железобетонни гаранции", за да построи Русия тази допълнителна мощност.

Така че това не може да стане без съгласието на Европейската комисия и при ясни условия, а нито съгласие е давано, нито условията са ясни. Изводът е ясен-гаранция за приемането на природния газ от страните в ЕС няма, няма и яснота за трасето на тръбата по дъното на морето, да не говорим за липсата и на екологична експертиза на строителството.

Единственото обяснение е голямата вероятност Кногресът на САЩ да гласува нови санкции срещу Русия, които ще ударят възможността на "Газпром" да строи нови газопроводи за износ в Европа.Затова вероятно руската компания бърза да постави пред свършен факт американците и да построи, докъдето е възможно втората тръба на "Турски поток".

Така компанията избира по-малкото зло-да построи тръба за ЕС без гаранция към момента, че природния газ от нея ще бъде допуснат на територията на съюза. Ще има тежки преговори с Брюксел, но тръбата ще е готова да започне да пренася синьо гориво, ако те преминат успешно. Защото другият вариант е въобще да няма втора тръба на "Турски поток", ако технологиите за подводното строителство се окажат в забранителния списък на САЩ. А тези технологии не са руски, а западни.

Остава да видим дали тръбата няма да "завие" към България и в крайна сметка да излезе на наша територия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Има сблъсък на Постомодерната епоха със Старокаменната 1| 2289 |18.08.2017 . Владимир Чуков: Ислямска държава се цели в туризма 1| 3089 |18.08.2017 . Битката за суджуците на властта се разгаря 2| 3361 |17.08.2017 . Проф. Галунов, политолог: България е на последното 28-о място по всички показатели в ЕС 4| 3522 |16.08.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах