Реклама / Ads
10| 7466 |29.03.2023 АКТУАЛНО

Лекари, НЗОК и аптеки в схема при предписването на лекарства?

.
Има ли договаряне между Българския лекарски съюз, Националната здравна каса и определени аптеки при предписването и отпускането на лекарствени продукти? Този логичен въпрос възниква в разгара на спора между Българския фармацевтичен съюз и НЗОК, които дни наред не могат да се разберат по два конкретни текста от договора за лекарствата по Здравна каса. Председателят на БФС Димитър Маринов заяви пред ФрогНюз, че това е ”интересно съждение”, но отказа да коментира.
 

НЗОК и БФС трябваше да подпишат  договор за работата на Здравната каса с аптеките. Точно когато разговорите са на финалната права обаче, от Здравната каса започват да настояват два конкретни текста да отпаднат. Единият е за ограничаване правото на пациента да решава какво да купува в аптеката и да има достъп до лекарствени продукти, ако нещо в рецептата не е налично. Другият текст касае възможността касата да проверява и да плаща за верифицирани лекарствени продукти. Верификацията е система, която не е направена, за да се проследява лекарствения продукт до кой пациент стига и как върви по веригата. Касата иска да го има - да разбере кой коя опаковка е получил. Това обаче противоречи на приетия Регламент, защото по този начин ще се даде възможност да се следят потоците на лекарствени продукти и по този начин да се види целия бизнес. 


"Това е свръхконтрол. Системата гарантира, че фармацевта е последният по веригата и този лекарствен продукт не е фалшифициран, няма да го отровят, няма вътре само млечна захар и тн. Здравната каса иска да няма контрол по верификацията. Ако влезе предложения от тях текст, той ще бъде атакуван в съда, защото противоречи на приетия вече Регламент. Съдът няма да редактира текста и да нареди да се промени, а ще го отмени. Така касата ще плаща няколко пъти за едни и същи лекарства", заяви пред медията ни председателят на БФС Димитър Маринов. 


Това обаче изглежда е в ущърб на НЗОК. Защо в такъв случай Здравната каса би настоявала за нещо подобно? 


От фармацевтичния съюз загатват, че става дума да некомпетентност и откровен мързел. 


В разгара на скандала между Здравната каса и фармацевтите, от Българския лекарски съюз излязоха с позиция в защита на НЗОК, обвинявайки БФС, че си играе с най-деликатната тема - човешкото здраве и всява паника в хората. 


"Не искам да коментирам изявлението им, но никога БФС не си е позволявал да коментира какво и как да прави лекаря в кабинета, когато преглеждат пациента. Такова падение никога не съм виждал - хора, които нищо не разбират от отпускане на лекарствени продукти да дават становища и да се изразяват толкова тежко. Правата на пациента не приключват с посещението на лекарския кабинет. Те имат право да идат и на друг лекар, да имат друго мнение, да се откажат от лечение. Не казвам, че трябва да го правят. Но имат право", заяви още Маринов. 


Всъщност другият спорен момент е именно намерението да се отнеме правото на пациента да избира кои лекарства от рецептата си да закупи. 


"Не става въпрос за генерична замяна. Спорът е друг. В момента в една рецепта по Здравна каса могат да бъдат изписани до три продукта по една диагноза. Всички те трябва да бъдат взети в една аптека. Ако отпадне този текст от договора, вие няма да имате право - или взимате всичко, или нищо. Има и друго - пациентите може да нямат пари за конкретен брой опаковки, да не иска да плати. НЗОК го задължава. Това е много по-голям разход и за касата, и за пациентите. Има аптеки, свързани с определени складове, които имат достъп до определени дефицитни лекарствени продукти. Държавата не е решила въпроса така, че тези “дефицитни” лекарства да са достъпни до всички аптеки. Когато заключите изпълнението на една рецепта само в една аптека и не може да се дава нищо друго, освен ако не може да се дава целия обем и всички лекарствени продукти, все едно казвате на пациента - по НЗОК ще ходите само в тези аптеки", заяви още председателят на БФС.


Означава ли това, че лекарите също могат да се възползват от това и да получават облаги под формата на процент от печалбата, екскурзии и прочее? Вероятно. Маринов отказа обаче да коментира. Определи въпросът ни като "интересно съждение". 


"Нямам доказателства, мога само да гадая, но не искам да се карам с Българския лекарски съюз. Могат да се правят много корелации. Дали д-р Пенкова не е получила тази “подкрепа” от БЛС, какво ще направи тя за лекарите и за определени болници, дали не е разписала някаква надлимитна дейност през последните дни… много корелации могат да се направят, но това не пряко е свързано, няма доказателства. Тя така или иначе трябва да плати надлимитната дейност, но пък след това вероятно се е появило някакво становище на БЛС", коментира още председателят на Българския фармацевтичен съюз.


Всъщност Маринов допълни, че преговорите около съдържанието на договора са били почти на финалната права и НЗОК и БФС са били пред подписване. На една от последните срещу обаче е присъствала шефката на Здравната каса - д-р Йорданка Пенкова, която е "тропнала по масата" и на висок глас е казала, че настоява лично конкретните текстове да отпаднат. Маринов отказа да сподели подробности. 


"На следващата среща още повече втвърдиха тона и това е при почти финализиран договор. Подмени се разговора въобще по договарянето", коментира още шефът на БФС. 


Очаквайте продължение.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4774 |11.01.2023 Потърпевша майка пред Фрог: В детските болници в София няма места още от 31-ви, няма и лекарства в аптеките . 1| 9131 |08.02.2022 Само във Фрог: Засечен е пробив в информационната сигурност на НЗОК . 10| 6850 |13.03.2020 Извънредно положение: Отворени ще са само магазините за храни, аптеките и дрогериите . 8| 8945 |22.05.2019 Само във Фрог: Стотици съмнителни очни операции са извършени в ИСУЛ, НЗОК ги проверява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads