Реклама / Ads
7| 12183 |12.06.2014 АКТУАЛНО

Организации със сигнали срещу следователя Петьо Петров

.
Петьо Петров
Граждански организации към Висшия съдебен съвет и главния прокурор сигнализират, че никой не държи сметка на следователя Петьо Петров за нарушения на закона. Те питат защо главният прокурор е издал разрешение за подслушване въз основа на невярна информация на довчерашния заместник административен ръководител на Софийска градска прокуратура Роман Василев "като инициация за образуване на дело е въз основа на сигнал на Петьо Петров".
 

 

Целесъобразно ли е и отговарят ли на всички морални и професионални изисквания следовател Петров да ръководи Столична следствена служба и съответно Роман Василев да е издигнат в Апелативна специализирана прокуратура, питат от организациите на пресконференция.

 

Спазва ли се принципа на независимостта на трите власти, доколкото са налице основателни съмнения за обвързаността на магистрати с противоречиви личности, свързани с властта. Налице ли е зависимост между Петьо Петров и Делян Пеевски, доколкото неговото име се свързва със скандала с уволнения зам.-министър Делян Пеевски от ДПС през 2007 година и свидетелстването на следователя Петров, тъй като е бил посочен от Христо Лачев за очевидец на упражнения върху него  натиск, питат от организациите.

 

Какъв е резултатът от проверките по постъпили сигнали в отдел „Инспекторат” при ВКП и комисия „Борба с корупция и професионална етика” към ВСС, внесени срещу Петьо Петров. Налице ли е конфликт на интереси между Петьо Петров и Оля Антонова, как се разпределят делата на Столична следствена служба и следва ли същата да си прави отвод при наличие на подобни съмнения, какъв е механизмът и има ли ясни правила относно разпределението на делата в Столична следствена служба, чакат отговори и на тези въпроси гражданските организации.

 

Техни представители припомнят, че през юни 2007 години името на Петров се появи в скандала с уволнения зам.-министър по бедствията Делян Пеевски. Той бе разследван, че е използвал поста си за лични облаги. Натискал тогавашния шеф на „Булгартабак” Христо Лачев да сключва договори за реклама и ремонти с фирми, свързани с него. Делото бе прекратено. „Единственият независим свидетел не е потвърдил казаното от Лечев”, обясни тогава главният прокурор Борис Велчев. Оказва се, че „независимят свидетел” бил следовател Петьо Петров, когото Лачев посочил като очевидец на натиска, упражнен от Пеевски.     

 

Петров се явява по-често като свидетел отколкото като ръководител на Столчната следствена служба. Това ли му е работата?!, възмущава се Дончо Иванов от сдружение „Хармония”.

 

Скандалите около Петьо Петров не са един или два. То не беше спипан да кара пиян, то не беше подправял СРС-та, то не беше замесен в осъждането на магистрат...

 

Официално само една грешка бе призната на столичния следовател, а тя е манипулиране на СРС-та, заради което на подсъдимата скамейка се озоваха бившият военен министър Николай Цонев, съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров и бившият главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов. В края на краищата и тримата бяха оправдани на две инстанции – пред Софийски градски съд и Апелативния съд. „Прокурорският свидетел Петьо Петров е правил всичко възможно да инсценира и задейства корупционна схема, целяща да дискредитира тримата подсъдими”, е заключението на Апелативния съд.

 

САС посочва още, че следователят "преднамерено и злонамерено е създал предпоставки за реализиране на цялата верига от събития за достигане евентуално до даване на подкуп и приемане на посредничество като е манипулирал, убеждавал, съветвал, обещавал".

Още от самото начало на процеса възникнаха съмнения, че обвинението е скалъпено и че следователят сам си е поискал пари в размер на 20 000 евро – сумата, която уж е предложил Николай Цонев за спиране на процес срещу него.

 

„Петьо Петров засегна семейството ми, положението ми, доходите ми... Спрямо него нищо не мога да направя. Всички от сдружението, което направихме срещу хора като него, искаме персонална отговорност срещу всеки, който ни е причинил вреди. Трябва да се избират прокурорите, за да могат да носят отговорност и при следващия избор да не могат да заемат постове, ако са прекалили със своя уклон на виновност.

За Петьо Петров стана известно, че са издали заповед да го подслушват, защото ще дава или взема подкуп, не си спомням вече, и в този ден са го хванали. След това е подписал всички декларации да изпълнява всичко каквото му казват. С една дума хвана ли са го в крачка”, коментира пред Фрог нюз оправданият на две инстанции Николай Цонев.

 

Че има злоупотреба със СРС-та разкри адвокат Васил Василев. По време на делото в Софийски градски съд той поиска да разбере къде са протоколите за унищожаването на записите, които не са „свършили работа” на държавното обвинение.

Петьо Петров „помогна” и за осъждането на прокурор Славчо Кържев. Според прокуратурата обвинителят е искал от Петров да върне автомобил "Опел Вектра" на обвиняемия Петър Милев при положение, че автомобилът е обект на спор за собственост. Разследването започва през 2002 г., а делото приключва с присъда над 10 години по-късно. След произнасянето на Темида Кържев коментира лаконично: „Петьо Петров е един много добър професионалист в своята област. Вие ще отгатнете в коя. Направете си извода за какво съм осъден и кой е основният свидетел. Аз съм единственият ръководител, който е осъден”.

Името на следователя предизвика чутовен скандал след като на 12 юли 2010 г. в София удари две коли. Пристигналите на място полицаи тествали Петров с дрегер, който показал над 1,2 промила алкохол. Кръвната му проба обаче впоследствие установила само 0, 2 промила алкохол в кръвта. Софийската районна прокуратурата обаче отказва да образува дело. Става ясно, че разследването е провалено, защото кръвната проба е била взета над 4 часа след инцидента, въпреки че по закон това се прави не по-късно от час. След намеса на ВСС материалите по делото са пратени в Софийската градска прокуратурата за проверка, която потвърждава постановлението. Междувременно изтичат сроковете за образуване на дисциплинарно производство срещу Петров.

 

Въпреки скандалното реноме на следователя той е направен на 8 март 2013 година шеф на Столичната следствена служба. Повишаването му е със заповед на отстранения заради злоупотреби градски прокурор Николай Кокинов. 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 16732 |11.06.2014 "Безмозъчен тръст" вилнее в МВР, ченгета отвратени . 118| 15731 |10.06.2014 ТУК е цялото слово на Станишев: Загубихме тези избори, признавам, не са първите . 1| 5652 |10.06.2014 Минчо Празников: 15-30 юли е перфектно за море . 1| 5751 |09.06.2014 Обновяват 104 железопътни гари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads