Реклама / Ads
4| 7237 |22.02.2023 АКТУАЛНО

Само във Фрог: АФАД манипулирали спасителните операции след земетресенията заради предизборна пропаганда

.
Източник: БГНЕС
Турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), която стои под прекия контрол на президента Реджеп Тайип Ердоган е манипулирала видео записи от спасителните операции след земетресенията с цел предизборна манипулация. Това научи ФрогНюз от свои доверени източници.
 

Според очевидци, докато доброволци от Япония и Китай спасявали хора от под руините, АФАД заснемали свои видеа, в които показвали как всъщност те са спасителите, за да оберат после всички овации. 


Реално от турската Дирекция за управление при бедствия  не успявали да спасят много хора, тъй като страдали от недостиг на техника и обучени хора.


Според нашите източници една от основните причини за неадекватните действия на турските власти след земетресенията е предизборната кампания, в която Турция вече влиза, освен това президентът  Реджѐп Тайѝп Ердога̀н непрекъснато давал напразни обещания, които после не спазвал. 

 

Първоначалните обещания за помощи на пострадалите например от по 15 хил. лири на човек изведнъж станали 11 хил. лири. 


Непрекъснато се правели огледи на засегнатите места и се обещавало, че всичко ще бъде възстановено, но това нямало как да се случи, защото всичко трябвало да се срине до основи и да се построи наново, смятат хората.


Държавата колкото и да е богата, няма как да бъде срината из основи и да се построи наново. Представете си само Истанбул ако се срине, къде ще преселят всички хора от там?, питат се те.


Според източниците ни един от основните проблеми, който е довел до сриването на сградите след земетресенията е некачественото строителство и липсата на контрол за такова. Сгради ново строителство падали като домино, защото се строят с некачествени материали и се ползва местен пясък, който изобщо не е подходящ.


Един от абсурдите, с които са се сблъсквали нашите източници е срутена до основи сграда над която се е извисявала табела “Устойчиво на земетресения строителство”. Над 250 човека са били затрупани под тази нова сграда, като част от тях така и не били спасени. 


В момента в Турция масово наричали Ердоган “убиец”, а над 60 адвокати на хора пострадали след земетресенията щели да водят дела срещу него. 


След земетресенията хранителните стоки в цяла Турция поскъпнали значително, спекулативно били вдигнати и цените на имотите.

 

Така например наемите на апартаментите в Анкара вървят с 20%-30% по-скъпо, тъй като се очаква да има голямо преселение на хора от засегнатите от земетресенията райони. 

 

В свое изявление министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу казал, че земетресенията са ги изненадали, но ако подобно нещо се случи с Истанбул, те ще бъдат по-подготвени и няма да се стигне до мащаба на сегашните разрушения. 


Хората обаче масово не вярвали на тези думи, тъй като строителството в цяла Турция било едно и също, а контрол не съществувал и пример за това била табелата “Устойчиво на земетресение строителство”, която се извисявала над срутената след земетресенията сграда.

 

Екип на ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5477 |08.02.2023 Само във Фрог: Нови измами дебнат в интернет и те до момента не са били познати в социалните мрежи . 15| 17955 |06.02.2023 Само във Фрог: Скандално отрязахме поета Кирил Кадийски от участие във фестивал във Франция . 1| 8508 |01.02.2023 Криминален психолог за Фрог: Нито един случай на изчезнал човек не прилича на друг . 8| 7092 |30.01.2023 Георги Георгиев за Фрог: 2020-2021г. мафията беше отстъпила за малко. Сега се завръща по-брутална отпреди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads