Реклама / Ads
15| 19582 |21.12.2022 АКТУАЛНО

Съпругата на руски зам.-министър на отбраната пръска милиони, докато войниците мрат в окопите /видео/

.
Тимур Иванов и Светлана
Разследване на екип на Навални е посветено на начина на живот на заместник-министъра на отбраната на Русия Тимур Иванов, който ръководи строителния сектор във ведомството, и неговото семейство. В него се разказва за луксозния живот на съпругата на заместник-министъра на отбраната Иванов , която харчи стотици хиляди евро за почивка, бижута и тоалети. А сметките й са плащани от фирми, свързани със строителни проекти в Мариупол.
 

Разследването се основава на данни от електронната поща на съпругата на чиновника- Светлана Иванова. Екипът на Навални твърди, че е получил достъп до 8000 нейни писма за 12 години, които съдържат "сметки, планове на къщи, документи за яхти и вили, разписки за антики и бижута, подробности за партита и хиляди снимки".


През март 2022 г., след нахлуването на Русия в Украйна, Иванова пътува до Франция, където живее дъщеря й. Пътува и до Обединеното кралство, където учи синът й. Тя посещава и парижкия магазин на бижутера Джоел Артър Розентал, като купува дрехи за осем хиляди евро в бутик на Prada. През лятото на 2022 г. Иванови подадоха молба за развод (в същото време сътрудниците на Навални не намериха доказателства, че наистина са се разделили). През октомври Тимур Иванов беше включен в санкционния списък на ЕС. Жена му не попадна под санкциите и в началото на декември отново посети дъщеря си в Европа.


.
Светлана Захарова (моминското име на героинята на разследването) се омъжва за Тимур Иванов през 2009 г. Преди това тя е съпруга на бизнесмена Михаил Маниович. Поне от 2010 г. Иванови започват да пътуват до Лазурния бряг всеки август и да наемат скъпи вили и яхти. От 2013 до 2018 г. - това е периодът, според сътрудниците на Навални те внимателно са проучили писмата на Иванова - семейството е похарчило най-малко 850 хиляди евро за наемане на вили в Сен Тропе. Други 250 хиляди евро са похарчени за яхти.


През 2011 г. Иванови купуват Rolls-Royce Corniche от 2001 г., като го регистрират на фирма в Люксембург. Автомобилът е струва 120 хиляди евро,  реставрацията му - още 75 хиляди. А в същото време доходите на Тимур са 112 хиляди на месец. 1,3 милиона на година.


Освен това Иванова купува скъпи дрехи (по-специално рокли на Dolce & Gabbana на стойност от 52 до 94 хиляди евро), бижута ( пръстен за 104 хиляди долара) и антики (комплект стъклени птици за седем хиляди евро). През 2018 г. тя отпразнува рождения си ден в Истанбул, който струва 178 хиляди евро.

 

През 2021 г. рожденият ден на Иванова е отпразнуван в семейната къща на Рубльовка. Удостояват я с писъсгвието си певецът Григорий Лепс и прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков. През същата година Иванови, Песков и съпругата му Татяна Навка заминават заедно на почивка в Алтай. На това пътуване Лепс също пее за тях.


Само през 2020 г. Иванова, според екипа на Навални , е похарчила повече от 109 милиона рубли. От тях 90 милиона отиват за изкупуване на половината апартамент от семейството на бившия й съпруг. Жилището се намира в центъра на Москва на улица Povarskaya - недалеч от 1-ви Zachatievsky Lane. Те също така, според Навални и екипа на проекта, имат имение на Рубльовка и дворянско имение от 19-ти век на Пречистенка. Цената на всеки от тези имоти е около 600 милиона рубли. Имението е регистрирано на "Руската федерация", на фирмата на шофьора Тимур Иванов.

 

Сметките на Иванова за бижута и ремонти били плащани неведнъж от други хора или фирми. Сред тях са фирми свързани с "Олимпситистрой", основен изпълнител на руското министерство на отбраната, който наред с други неща строи жилищни сгради в превзетия и разрушен Мариупол. Освен това една от компаниите, свързани с Olimpsitistroy, която е платила сметките на Иванови за ремонт, притежава селска къща с площ от почти три хиляди квадратни метра в района на Твер на брега на Волга. В същото време именно Иванова получава техническите планове на къщата от архитектите по пощата.


Съпругата на заместник-министъра на отбраната написа в Instagram за любовта си към родината и цитира духовник на Руската православна църква. Тя обаче, поне в миналото, притежава израелски паспорт и заедно с бившия си съпруг имат апартамент в Тел Авив, като не е посочила в декларацията си за доходи като съпруга на длъжностно лице. А и нито едно от децата и не живее в Русия, посочват сътрудниците на Навални.

 

Превод и редакция: Фрог нюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 89275 |16.09.2022 Появи се запис от разговор на Бойко Борисов преди срещата му с Путин за Руски/Турски поток. Предполагал, че ще го „сговнят“ в Кремъл . 0| 7605 |12.09.2022 Пореден мистериозен инцидент: Руски топ мениджър изпадна от лодка в движение, откриха го мъртъв . 0| 6065 |22.08.2022 Атентатът срещу Дугина е дело на руски партизани, воюващи срещу Путин . 0| 21491 |27.07.2022 Колекция от класически руски фалшификати за войната - Зеленски е наркоман, свастика на козунаците...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads