Реклама / Ads
7| 5491 |10.12.2021 АКТУАЛНО

Вицепремиерът Пеканов: Няма страшно в забележките на ЕК към Плана за възстановяване. Спекулация е, че ще ни спрат парите

.
Атанас Пеканов
Няма нищо страшно в забележките на Европейската комисия към Плана за възстановяване. Между Българската държава и Европейската комисия и всички други страни, се получава същото по същия начин- такава комуникация. Това е обратната връзка, която ние получаваме по-официално подадения План на 15 октомври. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, коментирайки тези 207 забележки по Плана за възстановяване, които направи ЕК.
 

Планът може би не се разбира, той е публикуван на сайта. Реално зад него стоят 56 проекта и 47 реформи, всеки от тези проекти е разписан от 40-50 страници. Това са над 3000 страници, реално на описанието на всички проекти е съвсем нормално да има коментари, голямата част от тях технически. Всички страни получават такива коментари, комисията е длъжна да ни каже какво мисли, тук става въпрос за технически коментари от сорта на: Кога ще бъде приет този закон с това забавяне, което се получи тази година. Може би трябва да се отместят във времето технически коментари по някои реформи, но няма нищо притеснително, каза още той по Нова телевизия.


Ако бяхме приели всичко, което се очаква от нас, това нямаше да е правилната стъпка. Румъния например си предаде Плана през май, а преговаря до октомври, сега са минали шест седмици от подаване на нашия План, постоянно съм във връзка с Брюксел и не е имало опит да скрия това писмо от ЕК. Няма да загубим пари, парите ще дойдат веднагта, когато Планът бъде одобрен, но ние трябва да започнем реформите. Не е страшно, когато се подпише Плана, парите ще дойдат. Те са там за нас, да, бавят се, но нека да не гледаме на тях като на пари, които да се усвояват, а да има някакви резултати и нашият план да отговаря на критиките на Брюксел, допълни Пеканов.

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов категорично отхвърли твърденията, че Европейската комисия може да ни блокира средствата предвидени от "Плана за възстановяване и устойчивост".

 

"Това е спекулация. Не бих казал, че има такава връзка", каза Пеканов пред Нова телевизия попитан дали поради тази причина Европейската комисия има 43 забележки по "Плана за възстановяване и устойчивост". По този план България трябва да получи 12.9 млрд. лева до 2026 г. През последните няколко седмици имаше публикации с анонимни източници, че тези средства ще бъдат блокирани докато България не вдигне блокадата за започване на преговори за членство на РСМ с ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 52487 |26.11.2021 Асен Василев обещава: След отпадане на добавката от 120 лева, пенсиите няма да станат по-малки . 7| 7845 |05.11.2021 Николай Милчев: Няма предизборна кампания, има илюзия за такава, фокуси . 9| 5287 |02.11.2021 Расате: Излиза, че обществото ни е изцяло педерастко. Няма неезачитане на обществото . 1| 6049 |29.09.2021 Адвокатът на „Антеа резидънс“: Няма юридически аргументи за спиране на проекта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads